Nieuwe bachelorstudenten:

Nieuwe masterstudenten:

Bibliotheeklocaties

Er zijn twee uitstekend geoutilleerde bibliotheeklocaties: De Bibliotheek Binnenstad en de Bibliotheek Randwyck.

In vijf andere gebouwen van Universiteit Maastricht bieden we je zogenaamde ‘Learning Spaces’: Tapijn, Tapijn Loods V, University Sports Centre (USC) en het Paul-Henri Spaak gebouw. Het principe is hier BYOD (Bring Your Own Device): je kunt er studeren met je eigen laptop/tablet, smartphone en boeken.

Alle locaties hebben ruime openingstijden. In de aanloop naar de examens gelden langere openingstijden in de twee bibliotheken.

Je kunt vrij gebruikmaken van al onze locaties. Neem wel je UMcard mee om toegang te krijgen tot de twee bibliotheken.

Student Desktop Anywhere

Toegang tot alle student desktop faciliteiten 24/7!

Ben je bijvoorbeeld in de Learning Spaces, thuis, of op stage in het buitenland? Via Student Desktop Anywhere (SDA) heb je overal toegang tot alle desktopvoorzieningen binnen de campus, zoals de Online Library.

Library + Students

De Online Library is de ‘one-stop shop’ voor al je bibliotheekgerelateerde online activiteiten.

Met name voor studenten bieden we de Study pagina aan, een op jouw behoeften toegesneden versie van de Online Library homepage.

Hier:

  • heb je toegang tot de collecties van de Universiteit Maastricht (alle door de bibliotheek ondersteunde zoekmachines en beschikbare databestanden, tijdschriften e-boeken, publicaties en meer)
  • vind je alles wat je moet weten om de bibliotheek optimaal te kunnen gebruiken (openingstijden, bibliotheekvoorzieningen en ondersteuning)
  • heb je toegang tot onze ‘Skills & Support section’ waar je naast handleidingen en tutorials ook een overzicht vindt van workshops waaraan je kunt deelnemen. En, uiteraard contactinformatie. Want bibliotheekspecialisten en -studenten bieden je graag persoonlijke hulp.

Studiefaciliteiten

Kies de studieplek die bij je past!

In de UB vind je verschillende soorten studieplekken. Soms wil je in rust kunnen studeren, een ander keer wil je samenwerken, discussiëren en werken aan groepsopdrachten met multimedia faciliteiten en elektronische whiteboards.

De UB beschikt op dit moment over ruim 3.000 studieplekken, verdeeld over de zeven locaties. Bibliotheek Binnenstad en Bibliotheek Randwyck (inclusief de Randwyck Computer Facilities) zijn voorzien van moderne ICT-voorzieningen. In LINK, Paul-Henri Spaak en University Sports Centre (USC) Learning Spaces in Randwyck en in de binnenstad in de Tapijn en Tapijn Loods V Learning Spaces werk je met je eigen telefoon, laptop of tablet.

Meer over onze studievoorzieningen

De bibliotheeklocaties bieden je grote variatie aan leermiddelen, boeken, cd’s, dvd’s en in Randwyck ook anatomie modellen, die aansluiten op de onderwijsblokken binnen het Maastrichtse onderwijsssyteem ProbleemGestuurd Onderwijs (PGO).

BYOD: Bring your own device

Breng je eigen telefoon, tablet of laptop mee naar de bibliotheek en maak handig gebruik van diverse services:

  • er is WiFi in alle bibliotheeklocaties
  • je kunt vanaf je mobile device printen
  • je kunt je mobile device veilig opbergen in lockers in de Bibliotheek Binnenstad. In Randwyck bevinden zich lockers in de directe omgeving van de bibliotheekingang. In het USC kun je gebruikmaken van de lockers van het sportcomplex.

Handleidingen voor het draadloos netwerk van de UM-campus

Collecties
De UB beschikt over collecties op de verschillende facultaire vakgebieden, bijzondere collecties en een centrale achtergrondcollectie. Als student kun je van dit (papieren en digitaal beschikbare) studiemateriaal gebruikmaken.

Studieplekken op de UM Campus

Naast de 2500 studieplekken in de Universiteitsbibliotheken zijn er 1800 zogenaamde informele studieplekken op de UM Campus te vinden. Deze studieplekken zijn geschikt voor studenten die in een informele setting willen leren, zoals in de Mensa, Bandito Espresso of Rivazza. Deze studieplekken vinden zich voornamelijk in faculteitsgebouwen en zijn bij uitstek geschikt voor groepswerk. Alle plekken zijn voorzien van een WiFi verbinding (eduroam).

Je vindt deze informele studieplekken in dit overzicht (klik op de afbeelding) of onthoud de url umlib.nl/informalstudyplaces.

 

 

 

Maak gebruik van de bibliotheek

Wil je informatie over een bepaald onderwerp en weet je niet goed hoe te beginnen? Of, kun je een specifieke publicatie niet vinden? Ben je op zoek naar statistieken en vraag je je af welke databank hiervoor geschikt is?

Geen vraag is te gek! Specialisten en studentmedewerkers van de bibliotheek helpen je graag.

UMcard in de bibliotheek

Iedere UM-student krijgt bij aanvang van de studie een UMcard. De kaarten voor studenten zijn automatisch geactiveerd voor het bibliotheekgebruik. In de bibliotheek heb je je UMcard nodig:

  • om bibliotheekmateriaal te lenen
  • voor het aanvragen van gebonden jaargangen van tijdschriften / boeken uit het depot
  • om te printen en kopiëren
  • voor het interbibliothecair leenverkeer (IBL)
  • voor toegang tot lockers (dit geldt alleen voor de lockers in Bibliotheek Binnenstad).

De UMcard is veruit de gemakkelijkste manier van betalen bij FFWD, de coffee corners met dagelijks verse etenswaren in de hal van Bibliotheek Binnenstad en in Randwyck op LINK (voor de ingang van de bibliotheek).

In de bibliotheeklocaties vind je een opwaardeerstation:

  • Bibliotheek Binnenstad: in de entreehal
  • Bibliotheek Randwyck: op LINK

 

Bekijk onze instructievideo:

Lenen

LibSearch is de zoekmachine van de UB; een belangrijk hulpmiddel om bibliotheekmateriaal te lenen. Je ziet in LibSearch of het boek of tijdschrift waar je naar op zoek bent:

  • in onze collectie aanwezig is
  • in papieren vorm en/of digitaal beschikbaar is
  • je het materiaal kunt lenen of inzien
  • en of het op dit moment beschikbaar is.
De belangrijkste 7 leenregels voor studenten
  1. studenten kunnen tot 40 boeken per leenperiode lenen
  2. de leenperiode is 28 dagen en wordt daarna standaard zes keer verlengd, tenzij het boek is gereserveerd voor een andere student
  3. boeken breng je terug voordat de laatste termijn is verstreken
  4. de leentermijn van een geleend boek kun je ook zelf elektronisch verlengen via LibSearch, tenzij iemand het boek gereserveerd heeft. Lees hier hoe je te werk moet gaan
  5. je kunt boeken uit het depot en uitgeleende boeken elektronisch reserveren
  6. tijdschriften kun je niet lenen; je kunt ze wel inzien en eruit kopiëren
  7. niet alle boeken zijn te leen; denk aan boeken uit het studielandschap en kostbare of heel oude boeken uit de Bijzondere Collecties.

 

Waar kun je een boek lenen / terugbrengen?

  • Self service
    Alle gereserveerde / aangevraagde boeken kun je afhalen bij de ‘self service’. In de bibliotheekgebouwen vind je in de directe omgeving van de informatiebalie een self service unit. Je bepaalt zelf wanneer je de aangevraagde boeken afhaalt en uitleent aan jezelf.
  • Informatiebalie
    Sommige materialen – bijvoorbeeld tijdschriftbanden en kostbare werken – mag je niet lenen maar kun je inzien in de bibliotheek. Daarvoor ben je welkom aan een van de twee informatiebalies. De openingstijden van deze balie zijn op beide bibliotheeklocaties: maandag t/m vrijdag: 10.30 – 17.00. De balie in Bibliotheek Binnenstad is ook open op zaterdag: 11.00 – 14.00.

 

Breng je geleend materiaal op tijd terug

Gebruik hiervoor de boekenbrievenbus. Je vindt boekenbrievenbussen bij de ingang van de bibliotheek en bij de informatiebalie.

Let op: te laat inleveren betekent een boete.

Interbibliothecair Leenverkeer

Het is onmogelijk om alle academische literatuur beschikbaar te hebben in de eigen collectie. Daarom werkt de UB nationaal en internationaal samen en kunnen we je via interbibliothecair leenverkeer (IBL) vrijwel elke publicatie aanbieden.

De IBL-regels voor studenten variëren per faculteit. Meer informatie over IBL.

Online Library

The Online Library biedt toegang tot academische literatuur, data en andere materialen die je nodig hebt voor je studie.

Vanaf een computer in de bibliotheek en via Student Desktop Anywhere heb je toegang tot LibSearch. Je kunt in LibSearch onze eigen fysieke en digitale collecties doorzoeken, maar ook catalogi van bibliotheken wereldwijd.

Learning and Resource Collection

Tijdens ieder studieblok gebruik je tijdschriftartikelen, passages uit boeken, rapporten en ander studiemateriaal. Je krijgt toegang via Canvas.

Printen en kopiëren in de bibliotheek

Je vindt multi-functionele printers in alle bibliotheeklocaties. Je hebt je UMcard nodig om te kunnen printen, kopiëren en te betalen hiervoor. De handleidingen voor MyPrint vind je op de website van het ICT Servicecentrum.

Bibliotheekintroductie, instructievideo's en informatievaardigheden

Bibliotheekintroductie

Ben je op zoek naar informatie, wil je boeken en artikelen vinden die beschikbaar zijn in de bibliotheek? Bekijk dan deze tutorial.

Instructievideo’s wijzen je de weg

Wil je weten hoe je boeken kunt lenen, snel kunt zien hoe je je informatie zoekt en vindt, aanvraagt uit het depot, of hoe je zelf de leentermijn kunt verlengen? Bekijk dan onze instructievideo’s.

Informatievaardigheden

Het zoeken, vinden en verwerken van informatie vormt de kern van je studie. De UB verzorgt dan ook een breed aanbod aan instructies en trainingen op het gebied van informatievaardigheden.

Peer Point: helpt je op weg bij onderzoek en schrijfopdrachten

Peer Point biedt je als bachelor-en masterstudent gratis hulp aan bij je vragen over onderzoek. Peer Point wordt gerund door masterstudenten die zijn opgeleid om kritisch en constructief te reageren op het werk van medestudenten. Peer Point heeft als missie om je te helpen om je onderzoeksvaardigheden te verbeteren.

Masterstudenten

Behalve basale informatie, die je op de webpagina’s ‘Informatie voor nieuwe studenten’ vindt, kunnen onderstaande services voor jou van belang zijn:

Waar vind ik vakspecifieke databanken met literatuur en numerieke gegevens?

Via de Online Library vind je ongeveer 150 databases op alle onderwijs- en onderzoeksgebieden van de UM (Arts, Culture & Social Sciences / Business & Economics / Law / Medicine, Health & Life Science / Psychology & Neuroscience), voor het vinden van literatuur, jurisprudentie, naslagwerken, evidence based practice en statistieken en bedrijfsgegevens. Dit is ook de plek waar je de handleidingen van de databanken kunt vinden.

Hulp nodig bij het gebruik van de databanken of met referenties?

De bibliotheek biedt online skills modules en organiseert, naast de trainingen in het curriculum, die door de faculteiten worden ingeroosterd, allerlei (online) cursussen en workshops zoals EndNote. 

Op zoek naar data?

Ben je op zoek naar numerieke gegevens? Twijfel je of de data die je nodig hebt wel beschikbaar voor je zijn? In samenwerking met experts bij de faculteiten en met aanbieders van data, kan de bibliotheek je helpen.

Meer informatie vind je via het Data Search Support portal.

Hulp nodig met EndNote?

EndNote is een softwareprogramma dat hulp biedt bij het verzamelen en ordenen van je referenties. Bovendien zorgt het voor correct gebruik van in-tekst citaties en het samenstellen van je referentielijst volgens een gekozen citatiestijl. Meer informatie: EndNote support page.

Peer Point: jouw hulp bij schrijf- en onderzoeksopdrachten

Peer Point biedt gratis hulp aan studenten en wordt gerund door master studenten die getraind zijn in het kritisch en constructief bekijken van  andermans werk. Het is de missie van Peer Point om je te helpen bij het verbeteren van je schrijf- en onderzoeksvaardigheden.

Thesis SuportAll: informatie voor het schrijven van je scriptie

Naast praktische hulp, zoals het vinden van relevante literatuur, hulp bij EndNote en hulp bij academisch schrijven, bevat het Thesis SupportAll informatie voor zelfreflectie met betrekking tot persoonlijke zaken zoals stress, faalangst, feedback en uitstelgedrag.

Contact- en bibliotheekinformatie

Het is goed om te weten dat de voertaal van onze Online Library Engels is.
Dit welkomstportaal vormt daarop een uitzondering. Maar ook als de bron van een bericht Nederlandstalig is tref je de informatie in het Nederlands aan.

Waar vind ik info over de bibliotheek?

University Library website = Online Library: library.maastrichtuniversity.nl

De bibliotheek op sociale media
De bibliotheek is een fervent Instagram- en Facebook-gebruiker. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan (@maastrichtuniversitylibrary)!

News: https://library.maastrichtuniversity.nl/news
Op de Library News pagina plaatsen we zowel korte nieuwsberichten als achtergrondartikelen. Neem een abonnement op onze nieuwsbrief.

Hoe kom ik in contact met de bibliotheek?

 

STEL JE VRAAG IN DE BIBLIOTHEEK

Voor vragen over bibliotheekservices, collecties en taaltrainingen, en ICT-vragen, ga je naar de informatiebalie in:

  • Bibliotheek Binnenstad
    T +31 43 388 5005
  • Bibliotheek Randwyck
    T +31 43 388 5143
  • Computerlandschap Randwyck
    eerste verdieping (achter de bamboetuin), T +31 43 388 5002


Vraag het onze medewerkers
Onze medewerkers zijn op weekdagen (tussen 10.30 – 17.00) en – in Bibliotheek Binnenstad – op zaterdagen (tussen 11.00 – 14.00) in de bibliotheeklocaties aan het werk. Studentmedewerkers zijn beschikbaar gedurende de openingstijden van de bibliotheeklocaties. Je herkent onze medewerkers en studentmedewerkers aan de blauwe shirtjes. Ze zijn je graag van dienst.

STEL JE VRAAG ONLINE

Ask your librarian‘, onze virtuele balie
Dit loket is 24 uur per dag beschikbaar. Antwoord ontvang je op weekdagen tussen 8.30–17.00, behalve op feestdagen.

Connect with us on Instagram or Facebook.

Wij stellen je mening op prijs

Bibliotheekcommissie 

Elke faculteit heeft een Bibliotheekcommissie. Die adviseert aan zowel het faculteitsbestuur als aan de directeur van de Universiteitsbibliotheek en stelt de collectiebegroting op. Studenten zijn in elke Bibliotheekcommissie vertegenwoordigd.

Gebruikerservaring

Heb je ideeën voor verbeteringen of onderwerpen die je zou willen bespreken met de Universiteitsbibliotheek? Een paar keer per jaar nodigt de bibliotheek studenten uit om deel te nemen aan bijeenkomsten of projecten om de producten en diensten van de bibliotheek te verbeteren. Heb je ideeën of wil je deelnemen, neem dan gerust contact op met Henriëtta Hazen via Ask Your Librarian.