Nieuwsbrief december 2017

 

In deze nieuwsbrief

 

Kent u het verhaal van het ei dat nooit advocaat kon worden?

Dan weet u dat ik het over een rood ei heb met daarop een in goudkleur geschreven gedicht van de hand van Pierre Kemp. Het ei is een van de unica die nog tot eind deze maand zijn te bewonderen als onderdeel van een mini-expositie in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht. Kemp is ook het onderwerp van de onlangs verschenen bloemlezing ‘Het regent in de Trompetten’, samengesteld door Wiel Kusters en Ingrid Wijk. En van een gedicht dat onze bijdrage vormt aan het Poëzieparcours in januari.

Maar er is meer te vertellen dan Kemp alleen. Leest u over de atlassen die wij samen met het Centre Céramique laten zien tijdens de komende Maastricht Antiquarian Book & Print Fair. Steun ons financieel door een atlas te adopteren of bij te dragen aan de aanschaf van een zeer vroege Maastrichtse druk. Zie hoe oude liedboeken in het onderwijs worden gebruikt en hoe studenten landelijke prijzen winnen met hun essays over auteurs en boeken uit onze Bijzondere Collecties. En lees ten slotte over een digitaliseringsproject waarbij Google in 2018 meer dan vierduizend werken uit onze Bijzondere Collecties digitaliseert.

 

Ik wens u veel lees- en kijkplezier.

 

Drs. Odin L.M.J. Essers

Conservator Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht

---

Maastricht Antiquarian Book & Print Fair: cartografieVan 9 tot en met 11 maart zijn we weer present op de MABP, dit keer met een selectie van onze mooiste atlassen.

Op dit moment brengt student Jonathan Stockhorst de historische (wereld)atlassen uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek en het Centre Céramique in kaart en denkt hij na over de presentatie hiervan tijdens de beurs.

Jonathan is MA Student in Art, Literature and Society bij FASoS. 

 

Reserveer de bovenstaande data alvast in uw agenda.

---

Adopt-a-book collecties in het onderwijs

Wilt u zelf met naam worden vermeld bij een atlas uit onze collecties tijdens de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair? Adopteer dan een van de onderstaande titels. 

Adoptiebedragen:

• Atlas minor gerardi mercatoris : € 450

• L’atlas en abregé: € 230

• El atlas abreviado: € 335

• Atlas portatif: € 375

Uiteraard kunt met ons ook andere boeken bekijken die in slechte conditie verkeren en het werk dat u aanspreekt adopteren.

Wilt u zelf een boek adopteren of een adoptie cadeau doen, neem dan contact met ons op via: Adopt a book.

---

Haal Baeten terug naar Maastricht

U kunt uw naam ook op een andere manier koppelen aan de Universiteit Maastricht (UM). Bijvoorbeeld door financieel bij te dragen aan de aanschaf van een van de vroegste, ons bekende Maastrichtse drukken.

Guyot’s Minervalia uit 1554 is een komedie geschreven door een leraar retorica in Maastricht en musicus in Luik. Het boekje is gedrukt door Jacob Bathen, de eerste Maastrichtse drukker. Er zijn wereldwijd maar vijf exemplaren van beschikbaar, waarvan geen in Nederland. Het boekje wordt aangeboden door een Nederlands antiquariaat.

Waardevolle aanwinst

Aanschaf zou een verrijking zijn van onze Bijzondere Collecties. Het werk gaan wij gebruiken  in de vele activiteiten door en voor studenten rondom deze collecties. Daarmee ontsluiten we het werk voor de doelgroep studenten en stimuleert de UM het (cultuur)historisch inzicht. Door de wijze waarop UM-docenten de Bijzondere Collecties in het onderwijs gebruiken (colleges, poetry slams, essays, digitale presentaties) bereiken we de doelgroep op een creatieve manier.

Crowdfunding

Het Universiteitsfonds heeft de helft van het bedrag gefinancierd. Met crowdfunding proberen we de andere helft bij elkaar te krijgen. Draagt u het onderwijs en/of de cultuurgeschiedenis van Maastricht een warm hart toe, neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

---

Studente wint Erasmus essayprijs 

 

Studente Justine Camps van de Faculty of Arts and Social Sciences heeft de eerste prijs gewonnen in de Erasmus essaywedstrijd voor studenten. Zij ontving de prijs voor haar essay Knowledge, Power, and Diversity during the Aceh War. Dutch History Revised.

Justine was een van de studenten die het afgelopen jaar deelnam aan Op Expeditie, het onderzoekblok over historische reisboeken in onze Bijzondere Collecties. Zij baseerde haar essay op de bachelorscriptie die zij voor dit blok schreef.

Justine maakt sinds twee maanden deel uit van het Special Collections promoteam, opgericht om samen met medestudenten activiteiten en events te organiseren rondom de Bijzondere Collecties. 

Bronvermelding: FASoS Weekly Staff Edition van 23 november 2017.

Bronvermelding: Jacobs, J. (1894). Het familie- en kampongleven op groot-Atjeh : Eene bijdrage tot de ethnographie van noord-Sumatra. Leiden: Brill.

---

Bijzondere Collecties in het onderwijs

Op vrijdag 27 oktober vond in het Centre Céramique een college plaats over oude liedboeken voor een groep van 25 studenten van de Universiteit Namen.

Het werkcollege stond in het teken van liedgeschiedenis waarbij UM-docent dr. Charles van Leeuwen oude en nieuwe liederen uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht en het Centre Céramique vergeleek.

Het was een geslaagde dag. De studenten vonden het heel bijzonder om zo direct met oude boeken te mogen werken.

 

Bronvermelding: Stalpart van der Wiele, J. (1635). Gvlde-Iaers feestdagen of den schat der geestlycke lofsangen : Gemaeckt op elcken feest dagh van 't geheele iaer. Tot Antwerpen: By Ian Cnobbaert. Bijzondere Collectie UM.

---

2e druk ‘Het regent in de trompetten’ verschijnt

Op de geboortedag van Pierre Kemp, 1 december jl. werd bekend dat er een 2e druk verschijnt van de bloemlezing ‘Het regent in de trompetten’. Deze gedichtenbundel is gemaakt door Wiel Kusters en Ingrid Wijk die de mooiste gedichten van deze Maastrichtse schrijver en dichter hebben uitgezocht. 

2017 is het jaar dat herdacht wordt dat Pierre Kemp, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooft-prijs, 50 jaar geleden is overleden. Hij is tot leven getoverd met exposities in het Bonnefantenmuseum en een kleinere in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht. In de landelijke media (NRC, Volkskrant, Trouw) en lokale media (De Limburger, L1 radio, Stadsreporter) is veel aandacht aan hem besteed. En een deel van het stadspark heet vanaf nu het ‘Pierre Kemp park’.

De Pierre Kemp Stichting ziet dit als steun in de rug om het erfgoed van Pierre Kemp onder een groot publiek te brengen. Zo is er het idee om door jongeren een animatie te laten maken met als inspiratiebron Kemps werk. Geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje op www.pierrekemp.nl.

Bronvermelding: Overhandiging bloemlezing aan Annemarie Penn-te Strake en Ingrid Wijk. 

Meer informatie over de bloemlezing.

---

Mini-expositie Grafisch werk Pierre Kemp

Bekijk tot 24 december een selectie van het grafische werk van Pierre Kemp in het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht. We tonen er een aantal merkwaardige unicaten zoals een door Kemp beschilderd ei, een mystiek schilderijtje van een poort en een tekening van de dichter omgeven door krokodillen.

Met deze mini-tentoonstelling sluiten we aan bij de tentoonstelling De hand van Pierre Kemp’, tot 7 januari te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

---

Google Books en de Bijzondere Collecties

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google werken sinds 2010 samen aan de digitalisering van ons cultureel erfgoed: Nederlandse boeken tot 1900.

Na het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie hebben de universiteitsbibliotheken van de Universiteit van Amsterdam, Leiden en Utrecht zich aangesloten bij het traject. Hiervoor is de samenwerking tussen de KB en Google steeds verlengd. Dat doen ze nu nog eenmaal, tot januari 2019. In dit laatste project zullen ruim tachtigduizend boeken uit verschillende Nederlandse bibliotheken worden gedigitaliseerd.

De Universiteitsbibliotheek Maastricht is partner in dit project. In 2018 digitaliseert Google meer dan vierduizend werken uit onze Bijzondere Collecties. Alle titels worden vrij toegankelijk aangeboden via Google Books. Hieronder een selectie van boeken die Google in 2018 gaat digitaliseren.

Bronvermelding: Thuys, J., & Waesberge Pieter van (I, Rotterdam). (1640). Ars notariatvs: Dat is, konste en stijl van notarischap. Tot Rotterdam,: By Pieter van Waesberge.

Bronvermelding: Herrera y Tordesillas, A. (1706). Heldhaftige reys-togten te land, door ferdinandes cortes in nieuw-Spanje, ter belegering der koninklijke hoofd-stad mexico, van tlascala ondernomen in 't jaar 1519. Te Leyden: By Pieter van der Aa. 

Bronvermelding: Cate, S. (1872). Geheimen van het vaticaan : Pauselijke onfeilbaarheid en het vaticaansch concilie. Amsterdam: August Koster.

Meer informatie leest u in de nieuwsbrief van 25 september 2017 van de KB.

---

Poëzieparcours: gedicht Pierre Kemp

 

Van 2 tot en met 31 januari 2018 vindt de twaalfde editie van het Poëzieparcours plaats. Het parcours geldt als opmaat voor de Gedichtendag op 25 januari en de Poëzieweek van 25 tot en met 31 januari. Als thema voor de activiteiten is dit jaar ‘Theater’ gekozen.

De Universiteitsbibliotheek draagt aan het Poëzieparcours bij met een mini-expositie die is te zien in de vitrine bij de doorgang tussen de Grote Looiersstraat en de Nieuwenhofstraat. De vitrine bevat een poster met het gedicht 'Chanson Triste' van Pierre Kemp en een aantal choreografische fantasieën die Kemp in 1931 maakte.

Wat Pierre Kemp met deze merkwaardige ontwerpen voor revue of ballet precies voor ogen had, is niet bekend. Wel valt uit zijn persoonlijk archief op te maken dat hij ze naar Amerika heeft willen sturen. De voorstellingen lijken inderdaad aan te sluiten bij wat vernieuwende theaterkunstenaars en scenografen in die dagen in de Verenigde Staten produceerden.

Bronvermelding: Kemp, P. (1931). Chiromancy. Uit: Elf choreografische fantasieën.

Meer informatie: Maastricht Boekenstad. 

---

Kerstwens

 

Graag eindig ik deze nieuwsbrief met een tekening van de Engelse illustrator Arthur Rackham, gemaakt voor het klassieke kerstverhaal The night before Christmas.

Bronvermelding: Moore, C., & Rackham, A. (1932). The night before christmas ([Repr.]. ed.). London: Harrap.

“Twas the night before Christmas, when all through the house
Not a creature was stirring, not even a mouse;
The stockings were hung by the chimney with care,
In hopes that St. Nicholas soon would be there;
The children were nestled all snug in their beds;
While visions of sugar-plums danced in their heads;

 

Ik wens u mooie kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2018.

---

Tot slot

 

Helpt u ons ook mee om de erfgoedcollecties toegankelijk te maken en te houden? Als Vriend van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds maakt u verschillende projecten mogelijk. Met de hulp van onze vrienden hebben we unieke boekwerkjes kunnen laten restaureren en jaargangen van tijdschriften digitaal doorzoekbaar laten maken.

Als vriend kunt u rekenen op exclusieve uitnodigingen voor exposities en colleges. Steun ons vanaf € 50 per jaar, of met een eenmalige donatie.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Wilt u vriend worden van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds of een boek adopteren? Neem dan gerust contact op met conservator Odin Essers.

Hartelijk dank voor uw warme belangstelling voor en bijdragen aan het Academisch Erfgoed Maastricht!


T +31 43 388 5027
E odin.essers@maastrichtuniversity.nl 


Bezoek onze website op: http://umlib.nl/aemfonds

 

Het logo van deze nieuwsbrief is een detail uit Transfer Design, een van de twaalf choreografische fantasieën van Pierre Kemp, gemaakt in 1931. 

---

Deze nieuwsbrief bevat helemaal onderaan een persoonlijke link waarmee u uw abonnement kunt beheren.

Indien u iemand anders wilt attenderen op onze nieuwsbrief, stuur dan niet deze e-mail door, maar verwijs naar het AEMF nieuwsoverzicht. Daar staat een overzicht van alle nieuwsbrieven en kunt u zelf een abonnement nemen.