In deze nieuwsbrief

 

Lezen en schrijven over historische reisboeken is één ding, maar een reis herbeleven? Dat is iets anders. De Universiteit Maastricht (UM) bestaat 40 jaar, voor ons een mooie gelegenheid dit jaar groots uit te pakken en twee enthousiaste studenten op reis te sturen naar China. Aan de hand van de China Illustrata, een zeventiende-eeuwse verzameling reisverslagen van de jezuïet Athanasius Kircher, krijgen de studenten een unieke kans om de huidige gewoonten van de lokale bevolking te vergelijken met de beschrijvingen in het boek van Kircher.

 

In deze nieuwsbrief meer over ‘Two girls on expedition in China: Retracing the footsteps of the Jesuits’. Bekijk daarnaast hoe studenten de collecties gebruiken voor hun onderwijs aan de faculteiten der Rechtsgeleerdheid en Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Aandacht ook voor het Gedrukt in Maastricht-festival en een Maastrichtse druk die met donatiegeld is gerestaureerd. Lees verder over onze bijdrage aan het symposium Books and the City met speciale aandacht voor de atlassen in onze collecties. Ook de Museumnacht Maastricht mag niet onvermeld blijven: Spoken Word 2016 was een succes. Ten slotte een impressie van de bezoeken van de Nederlandstalige Universitaire Talencentra en de Herensociëteit Meerssen.

 

Ik wens u veel lees- en kijkplezier. 

 

Drs. Odin L.M.J. Essers
Conservator Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht

---

Two girls on expedition in China:
retracing the footsteps of the Jesuits

 

In augustus maken twee studenten een reis door China en nemen daarbij de China Illustrata (1667) van de jezuïet Kircher als leidraad. Ze treden zo in de voetsporen van de missionarissen die eeuwen geleden door China reisden om het christelijke geloof te verbreiden. Het opnieuw beleven van een historische reis draagt bij aan de ‘Bildung’ van de studenten door interculturele ervaringen en aanvullende academische vorming.

 

Kircher’s boek is interessant omdat het een van de bestsellers en meest verspreide boeken was in het China van de zeventiende eeuw, aldus voormalig UM-studente Anna Haverkamp in haar essay over het Europese beeld van China in de zeventiende eeuw. In de China Illustrata (of Toonneel van China) beschrijft Kircher de Chinese cultuur (waaronder kleding, gender, eten, tradities en religie) voorzien van een enorme hoeveelheid afbeeldingen. Het werk is in verschillende vertalingen online te vinden. 

 

Samantha Jenkins van het University College Maastricht is één van de twee studenten die de reis daadwerkelijk gaan maken: “While scientific journalism is my main focus, how people interact with the world and have done so in the past is really what fascinates me. And this would be a prime opportunity for me to do what I love and to pursue the career that I would like to have in the future.”  

Two girls on expedition in China is hiermee symbolisch voor de waarden waarvoor de UM staat: kennisvergaring voortbouwend op al eerder opgedane kennis, een internationale oriëntatie met een open blik naar de wereld kijkend en het uitdagen van de student om zich te ontwikkelen.

 

De reis naar China sluit naadloos aan bij het Research Based Learning blok On Expedition van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FdCMW). Studenten schrijven hun thesis over een door hen uitgekozen reisverslag uit de Bijzondere Collecties. Daarnaast schrijven ze een artikel voor Wikipedia, waarbij ze ondersteund worden door Wikimedia Nederland. De Universiteitsbibliotheek (UB) wil met deze initiatieven aandacht schenken aan de prachtig geïllustreerde historische reisboeken in haar Bijzondere Collecties.

 

Reis digitaal mee en volg de Two Girls on expedition in China op https://libraryontwikkel.maastrichtuniversity.nl/two-girls-in-china

---

Bijzondere Collecties in het onderwijs 

Op woensdag 3 februari werd aan rechtenstudenten de Legal History of the Euregio uitgelegd met zeventiende- en achttiende-eeuwse juridische werken uit onze collecties.  De bijeenkomst vond plaats in de Parlour, onze stijlvolle presentatieruimte. 

 

Daarna was het tijd voor een rondleiding door de Jezuïetencollectie met nadruk op de daarin aanwezige omvangrijke collectie juridica.

Afbeeldingen afkomstig van http://donum.ulg.ac.be

Op woensdag 17 februari konden studenten tijdens de vierde editie van het onderzoeksblok On Expedition grasduinen in de historische reisboeken uit onze collecties. On Expedition maakt deel uit van het MaRBLe-programma. De UM biedt studenten een unieke kans om in de bacheloropleiding al ervaring op te doen met het opzetten en uitvoeren van empirisch onderzoek. 

Het is een samenwerking van de FdCMW, de Universiteitsbibliotheek en Wikimedia Nederland en vormt een onderdeel van het Wikipedia Educatieprogramma

 

Wikimedia Nederland verzorgt de schrijftrainingen en instructies en de UB neemt de digitalisering van de afbeeldingen in de reisverslagen voor haar rekening. Wikimedia Nederland zet de afbeeldingen vervolgens op Wikipedia.

---

Gedrukt in Maastricht: het festival

Op zaterdag 12 maart vonden verschillende activiteiten plaats rondom het project Gedrukt in Maastricht, waaronder een stadswandeling, een kidzcollege, lezingen en de presentatie van de Maas Prints app tijdens de Maastricht Antiquarian Book and Print Fair.

In aanloop naar het festival konden geïnteresseerden in de Maastrichtse boekdrukkunst demonstraties in boekrestauratie bijwonen, getuige zijn van de activiteiten van drukker Charles Nypels op verschillende plekken in de stad en deelnemen aan rondleidingen in het Drukkunstmuseum en de Bijzondere Collecties van de UB. Hieronder een impressie.

Charles Nypels drukt in De Bijenkorf

Hhistoricus Emile Ramakers over drukker Bathen

Screenshot van de Maas Prints app

Bezoek de website Gedrukt in Maastricht voor een overzicht van 450 jaardrukken in Maastricht. Laat u op de website verrassen door de Maas prints app. En houd ook het kopje Actueel in de gaten voor toekomstige activiteiten van Gedrukt in Maastricht. 

---

Gedrukt in Maastricht: Adopt-a-book

 

‘De Maastrichtenaar is vrolijk, zelfs speels. Zelden zie je hem dronken op straat. Hij is eenvoudig, zacht, zelfgenoegzaam en zoekt bijna nooit ruzie.’ Althans dat is de indruk die reiziger Jules le Jaloux Poully heeft van de Maastrichtenaar in het midden van de negentiende eeuw. Oordeelt u zelf. Guide des voyageurs: histoire de Maestricht et de ses environs (1854) is één van de Maastrichtse drukken die inmiddels met donatiegeld is gerestaureerd.

Voor restauratie

Na restauratie

Lees meer over de Guide des voyageurs en de website Gedrukt in Maastricht op pagina 2 van Nieuwsbrief 44 van de Stichting Academisch Erfgoed.


De restauratie is uitgevoerd door John Tillie Fine Prints

 

Wilt u zelf een boek adopteren of een adoptie cadeau doen, neem dan contact met ons op. Op de laatste pagina van deze nieuwsbrief vindt u contactinformatie.

---

Books and the City

Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 juni vond het symposium Books and the City plaats. Tijdens deze samenwerking van de Universiteit Maastricht en de Van Eyck Academie met de Nieuw-Zeelandse University of Canterbury stond de relatie tussen boek en stad centraal met lezingen over boekgeschiedenis, kunstenaarsboeken, reizen en de circulatie van boeken.

De Universiteitsbibliotheek droeg bij met een lezing en rondleidingen over de (steden)atlassen in haar collecties, waaronder een ‘Mercator-Hondius’-atlas uit 1628 en een ‘Braun en Hogenberg’-stedenatlas uit 1572-1617.

Neem online een kijkje in de Mercator-Hondius-atlas (editie 1607) en Braun en Hogenberg’-stedenatlas 

---

Museumnacht Maastricht: Spoken Word

Op vrijdagavond 15 april openden tien kunstlocaties in de stad hun deuren.

Tijdens deze eerste Maastrichtse museumnacht voerden 50 artiesten 90 performances op. Eén van de locaties was Boekhandel Dominicanen. De UB organiseerde daar van 23.00 tot 24.00 een Spoken Word. 

Hiervoor ging een aantal jonge woordkunstenaars aan de slag met boeken uit onze Bijzondere Collecties rond het thema Griekse mythologie. De UB sloot hiermee aan bij voorstellingen van choreografe Monique van Kerkhof waarbij dansers, zangers, muzikanten en acrobaten de mythe van Deadalus en Icarus uitbeeldden.

 

Hieronder foto’s van aspirerende schrijvers en dichters die met hun creatieve uitspattingen onze collecties tot leven brachten. 

---

Bezoeken aan de Bijzondere Collecties

Op 3 maart brachten leden van de Nederlandstalige Universitaire Talencentra (NUT) een bezoek aan onze collecties. De rondleidingen waren een aanvullend programmaonderdeel voor de deelnemers aan de tweedaagse jaarvergadering van de NUT, die dit jaar door het Talencentrum van de UM werd georganiseerd.

Op 4 april waren leden van de Herensociëteit Meerssen bij ons te gast. Na het welkomstwoord en een presentatie over het gebruik van onze collecties in de Parlour daalden de heren af naar de bijzondere jezuïetenbibliotheek. Na afloop van de rondleiding werd ons het achttiende-eeuwse, handgekleurde werkje Botanographie Belgique aangeboden voor opname in onze collecties.

---

Activiteiten tijdens het lustrum

De Universiteit Maastricht bestaat 40 jaar. De reis naar China is één van de activiteiten die de Universiteitsbibliotheek dit kalenderjaar organiseert. In september stellen we de collecties weer open tijdens het Festival PAS+.

PAS+ is een programma dat zich uitstrekt over drie avonden vol activiteiten op het gebied van kennis, (straat)theater, (wereld)muziek, dans, video, kunst en cultureel erfgoed.

Houd de website van PAS dus goed in de gaten.

---

Tot slot

 

Helpt u ons ook mee om de erfgoedcollecties toegankelijk te maken en te houden? Als Vriend van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds maakt u verschillende projecten mogelijk. Met de hulp van onze vrienden hebben we unieke boekwerkjes kunnen laten restaureren en jaargangen van tijdschriften digitaal doorzoekbaar laten maken. Als vriend kunt u rekenen op exclusieve uitnodigingen voor exposities en colleges. Steun ons vanaf €50 per jaar, of met een eenmalige donatie.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Wilt u vriend worden van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds of een boek adopteren? Neem dan gerust contact op met conservator Odin Essers.

Hartelijk dank voor uw warme belangstelling voor en bijdragen aan het Academisch Erfgoed Maastricht!


T +31 43 388 5027
E odin.essers@maastrichtuniversity.nl

 


Bezoek onze website op: http://umlib.nl/aemfonds. Hier vindt u ook het archief van eerder verschenen nieuwsbrieven.

 

Het logo van deze nieuwsbrief is een detail uit Transfer Design, een van de twaalf choreografische fantasieën van Pierre Kemp, gemaakt in 1931. 

---