Donderdag 10 oktober werd in Leuven de ondertekening van het bruikleencontract voor twee theologische deelcollecties – de Jesuitica en Jansenistica – van de Universiteit Maastricht (UM) officieel bezegeld. De rectoren van beide universiteiten namen bij deze gelegenheid het contract – dat in mei al formeel werd ondertekend – officieel in ontvangst (zie illustratie).

Epicentrum voor Jezuiëtenonderzoek

De Jesuitica en Jansenistica van de Universiteit Maastricht sluiten naadloos aan bij het collectieprofiel van de theologische en religieuze collectie van de Maurits Sabbe Bibliotheek (MSB). Dit is de faculteitsbibliotheek theologie van de Katholieke Universiteit Leuven. De MSB is een belangrijk internationaal centrum voor theologisch en religieus onderzoek. De bibliotheek is het mondiale epicentrum voor Jezuïetenonderzoek en beheert de grootste collectie Jesuitica ter wereld. Samenvoeging van de collecties geeft (internationaal) onderzoek dan ook grote meerwaarde. Dat is dan ook het doel achter de bruikleenconstructie.

De deelcollecties zijn sinds dit voorjaar fysiek ondergebracht in de MSB. De collectie blijft – ondanks de verhuizing naar Leuven – ook voor Maastrichtse onderzoekers gemakkelijk toegankelijk. De boeken kunnen op verzoek voor inzage retour komen naar Maastricht, maar UM-onderzoekers zijn ook welkom in Leuven.

Gouden greep

De verplaatsing van deze delen uit de Jezuïetencollectie blijkt een gouden greep. Wetenschappers in het theologische veld maken volop gebruik van de boeken. Dit resulteert nu al in een promotieonderzoek en een expositie rond Jansenistica in de MSB.

 

Lees ook het eerder verschenen (23 mei 2013) nieuwsbericht over deze bruikleen: Jesuitica en Jansenistica uit Jezuïetencollectie in bruikleen bij KU Leuven.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: