Expositie Europa in beeld nog een week te zien

14 Feb 2019

U bent van harte welkom om de expositie Europa in beeld, bezienswaardigheden uit de Jezuïetencollectie: reisgidsen, toerisme en erfgoed te komen bekijken. De expositie is nog tot en met 25 februari 2019 te zien in het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht (Minderbroedersberg 4-6. 6211 LK Maastricht).

 

Openingstijden van het UM Bestuursgebouw: maandag – vrijdag 08.00 – 19.00.

Bent u niet in de gelegenheid om te komen? Luister dan naar het interview L1 Cultuurcafé: Reisgidsen uit de negentiende eeuw met historica Annemieke Klijn of bekijk de korte rapportage (4:24 min tot 6:42 min) die TV Maastricht heeft uitgezonden.

 

Reisgidsen en ‘the tourist gaze’

In de Jezuïetencollectie bevinden zich talloze reisgidsen, die Europa in beeld brengen. Het fenomeen reisgids is nauw verbonden met de opkomst van het moderne toerisme in Europa vanaf medio negentiende eeuw, toen een uitgebreid spoorwegennet tot stand kwam. De toerist zocht plezier en ontspanning, maar wilde ook zijn culturele horizon verbreden en zijn lichamelijke gezondheid verbeteren. Deze expositie toont hoe de reisgids de toerist precies aangaf, wat de moeite van een bezoek waard was: welke steden, welke gebouwen, welke badplaatsen, welke bergstreken, welk panorama. De reisgids bepaalde ‘the tourist gaze’ en speelde een belangrijke rol bij het definiëren van wat tegenwoordig als natuurlijk en cultureel erfgoed in Europa wordt beschouwd.

 

De ver- en gedeelde geschiedenis van Europa

De reisgidsen bevestigden niet alleen de stereotype beelden met betrekking tot andere landslieden, maar stimuleerden de onderlinge ontmoetingen tussen Europeanen. Reisgidsen maken zodoende deel uit van de ver- en gedeelde geschiedenis van Europa. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan het opkomende toerisme. Zo gingen de Fransen in ieder geval niet meer voor hun ontspanning naar Duitsland. Pas met de toenemende welvaart na de Tweede Wereldoorlog ontstond het massatoerisme en de toeristenindustrie, met al haar problematische ecologische gevolgen. De toerist zoekt zijn bestemming steeds vaker buiten Europa. Aan een reis naar Parijs of Tenerife ontleent hij geen prestige meer. Daarvoor moet de toerist minstens op safari naar Zuid-Afrika of naar de pinguïns op de Galapagos-eilanden.

 

‘Maastricht, Working on Europe’

‘Europa in beeld’ is het resultaat van samenwerking tussen de Kunst- en Erfgoed Commissie en de Universiteitsbibliotheek. De expositie past bij het programma ‘Maastricht, Working on Europe’: de positionering van Maastricht als werkplaats van Europa; de plek waar de mensen van Europa elkaar treffen, waar ze samen nadenken over hoe het anders en beter kan en daar praktisch mee aan de slag gaan. In wisselwerking met Europese burgers willen de partners provincie, stad en universiteit zich op Europese vraagstukken richten, zoals die op het gebied van identiteit en cultuur. 

 

Lees verder:

 

Pin It on Pinterest