Exposities

by | 21 Jun 2018

De Universiteitsbibliotheek organiseert regelmatig mini-tentoonstellingen rondom een actueel thema en draagt bij aan grotere exposities in de regio. Dit maal tonen we een selectie van onze rechtshistorische werken en de Mercatoratlas die wij momenteel in bruikleen hebben.

 

Expositie rechtshistorische werken 

Bekijk tot en met 13 juli een selectie rechtshistorische boeken in het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht. De mini-tentoonstelling is gemaakt rondom het afscheid (15 juni jl.) van rechtshistoricus Prof. dr. Louis Berkvens door studenten van ons  Promoteam Special Collections.

We tonen er werken uit de collecties van het Centre Céramique, het Regionaal Historisch Centrum Limburg en onze eigen Bijzondere Collecties. Te zien zijn onder andere een Sachsenspiegel uit 1554, een editie van de Gelderse Land- en Stadsrechten uit 1620 en deel III van het Groot Placaet-Boeck uit 1658-1797.

 

Foto uit de Bijzondere Colleties van Universiteit Maastricht. Copyright: Maastricht University Library.

Bronvermelding: E., Von Repgow,. (1554). Sachsenspiegel : Auffs new fleissig corrigirt, an texten, glossen, allegaten : Auch mit vermehrung des emendirten repertorij, und vieler newen nützlichen additionen. Gedruckt zu Dressden: Durch Nicolaum Wolrab.

Lees meer informatie en locatiegegevens.

 

Expositie Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek exposeert van 27 september 2018 tot en met 20 januari 2019 een collectie historische landkaarten van een verdeeld Limburg. Eén van de pronkstukken die daar te zien zijn is de ‘Mercator-Hondius’-atlas uit 1628 die wij momenteel in bruikleen hebben van het kerkbestuur van de parochie Simpelveld.

De atlas bestaat uit meer dan 150, handgekleurde kaarten. Stuk voor stuk juweeltjes van graveerkunst. Opvallend zijn de enorme hoeveelheid details en de realistische weergave van de toen gekende wereld.

De expositie wordt gecombineerd met ‘het DNA van Limburg’, tot voor kort te zien in het Limburgs Museum. Binnenkort verschijnt het persbericht.

Foto uit de Bijzondere Colleties van Universiteit Maastricht. Copyright: Maastricht University Library.

Bronvermelding: Mercator, G., Hondius, J., & Hondius Henricus (II, Amsterdam). (1628). Gerardi mercatoris atlas sive cosmographicæ meditationes de fabrica mvndi et fabricati figvra(Editio decima. ed.). Amsterodami: Sumptibus & typis æneis Henrici Hondij.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: