De Universiteitsbibliotheek is een van de drie Maastrichtse erfgoedinstellingen met een groot aantal boeken in de collectie die de geschiedenis van de boekdrukkunst in deze stad illustreren. Samen met het Centre Céramique en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) is onlangs een project gestart dat dit rijke verleden in kaart gaat brengen en vervolgens voor iedereen die dit interesseert  toegankelijk gaat maken. Dat gebeurt op digitale wijze en door publicaties, exposities, lezingen en wandelingen in de stad.

Samen maken we historie zichtbaar

Samenhang en cultuur-historische belang van de Maastrichtse boekdrukkunst zijn tot op heden nooit behoorlijk belicht. Maar hier komt nu dus verandering in. Vanuit verschillende invalshoeken gaan we de aandacht vestigen op de Maastrichtse boekdrukkunst: economische-historisch, sociaal-cultureel en ambachtelijk. De resultaten van dit project worden zichtbaar op een website en in voor een breed publiek toegankelijke evenementen, waarbij we waar mogelijk samenwerken met andere partners. Ook denken we aan vervolgprojecten binnen onderzoek en (zowel in het basis, middelbaar als hoger) onderwijs.

De geschiedenis van de Maastrichtse boekdrukkunst begint in feite met de oudste druk uit 1551, van drukker Jacob Bathen, en wordt verder in de tijd geïllustreerd met namen van drukkers als Dufour & Roux, Stols en Nypels. Onlangs werd in een kleine expositie tijdens de Maastricht Book and Print Fair een inkijkje gegeven van wat de erfgoedinstellingen van Maastrichtse drukken in huis hebben. Het project biedt bij uitstek kans om er verder kennis mee te maken.

Typoscript van George Nypels

Scharnierpunt binnen dit project is het typoscript van de journalist George Nypels (1885-1977), de broer van meesterdrukker Charles Nypels (1895-1952). Dit document – waarin de geschiedenis van de boekdrukkunst in Maastricht uitvoerig in een brede context beschreven wordt – bevindt zich in de collectie van het RHCL. Het zal in het kader van dit project worden gedigitaliseerd en uitgegeven.

Nu al een voorproefje

Bekijk hier enkele foto’s van het originele typoscript:

 

We houden u op de hoogte van dit project via onze website.

 

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: