PERSBERICHT

Maastricht kent een lange en indrukwekkende geschiedenis van boekdrukken & boekdrukkers. Van Jacob Bathen die midden 16de eeuw als eerste drukker in Maastricht actief was tot Drukkerij Leiter Nypels, die recent haar deuren sloot. Met het project ‘Gedrukt in Maastricht’ willen Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Regionaal Historisch Centrum Limburg door verschillende publieksactiviteiten aandacht besteden aan dit interessante Maastrichtse verleden. Het project gaat officieel van start op vrijdag 13 maart a.s. tijdens de eerste dag van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP).

In de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Regionaal Historisch Centrum Limburg liggen duizenden boeken die door de eeuwen heen in Maastricht zijn gedrukt. Samen vormen die boekencollecties een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de stad Maastricht.

De drie instellingen hebben besloten om samen de rijke geschiedenis van de Maastrichtse drukken in kaart te brengen en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Dat zal in de loop van 2015 gebeuren via onder andere een website, workshops (ambachtelijk en 3D drukken), een toeristische route (langs voormalige drukkerijen), een onderwijsproject, een mobiele expositie en – last but not least – een uitgave van een nooit eerder uitgegeven manuscript van journalist George Nypels. George Nypels was de broer van meesterdrukker Charles Nypels en schreef na de dood van zijn broer een uitgebreide geschiedenis van de Maastrichtse drukkers.

Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ zal officieel worden gelanceerd tijdens de MABP door een van de meest befaamde Maastrichtse drukkers – Jean-Edmé Dufour – die dik 200 jaar na zijn plotselinge vertrek speciaal voor deze opening even terug zal zijn in Maastricht.

Tijdens de MABP hebben de drie instellingen een expositie ingericht met reisverhalen en almanakken van onder anderen Landtmeter, Bertus, Van Gulpen en Lekens. Zo zijn er prachtige boekbandjes te zien, worden historische nieuwsfeiten uit binnen- en buitenland getoond, wordt aandacht geschonken aan de verspreiding van nieuws door middel van de postkoets en worden ook de vele grappige spreuken in de almanakken niet vergeten. De almanakjes zelf zijn achter glas van vitrines te zien, maar u kunt een gedigitaliseerd exemplaar uit de achttiende eeuw doorbladeren en kijken op welke dagen onze voorouders hun haren en nagels mochten knippen!

Daarnaast is werk van Johann (III) Bernoulli te zien. Als universalist en reiziger bezocht en beschreef hij Maastricht in de achttiende eeuw.

Noot voor de pers


Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de opening op vrijdag 13 maart, van 16.00-17.30 uur in de Sint-Janskerk. Graag aanmelden via maasdrukken-ub@maastrichtuniversity.nl
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Kris Förster, projectleider ‘Gedrukt in Maastricht’, M +31 (0) 06 25036123 of kris.forster@maastrichtuniversity.nl.

Informatie over de afbeelding

Der Schaepherders kalengier. In 1598 gedrukt door Jan van Geelen. Almanak gebaseerd op de principes van de natuurlijke astrologie.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: