Poëzieparcours 2014
Een wandeling door Maastricht, van gedicht naar gedicht
Thema ‘Verwondering’
Een activiteit van de Stichting Maastricht Boekenstad

De Universiteitsbibliotheek doet voor de tweede keer mee aan het Maastrichtse Poëzieparcours. Dit is een jaarlijkse culturele wandeling door de binnenstad van Maastricht.  U kunt in de periode 2 januari t/m 5 februari van gedicht naar gedicht lopen langs het Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten, winkels en ook de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17. U vindt het gedicht dat wij voor dit parcours in de vitrine hebben gelegd als u door de passage loopt tussen de Grote Looiersstraat 17 en de Nieuwenhofstraat.

Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, grote liefde, de ontdekking van het nog ongekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te te zien, er is veel verrassends te bleven. Daarover gaat de poëzie in deze route. Poëzie heeft de kracht om je onverwacht de verfrissende andere kant van dingen te laten zien!

Nachtstilte

Het gedicht dat wij dit jaar laten zien is getiteld ‘Nachtstilte’. Het werd op 8 april 1934 geschreven door de Maastrichtse dichter/schilder Pierre Kemp (1886 – 1967). Het maakt deel uit van de bundel ‘Fugitieven en constanten’, in 1938 uitgegeven door Publiciteitsbureau ‘Veldeke’ uit Maastricht.

Pierre Kemp heeft naam gemaakt in de Nederlandse literatuur. Hij won belangrijke literaire prijzen. In 1956 ontving hij de Constantijn Huygensprijs en twee jaar later de PC Hooftprijs. In 2010 schreef emeritus hoogleraar Wiel Kusters van de Universiteit Maastricht de biografie ‘Pierre Kemp, een leven’ over de dichter.

Help ons om dit erfgoed te behouden voor onderzoek en onderwijs

In de loop der jaren heeft de bibliotheek een omvangrijke collectie brieven, gedichten en tekeningen van Kemp weten te vergaren. Die willen we graag met uw steun behouden voor de universiteit en de regio.

 

Lees meer over activiteiten in het kader van het Poëzieparcours 2014 op de website van het Centre Céramique.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: