Poëzieparcours 2015
Een wandeling door Maastricht
van gedicht naar gedicht

Thema ‘Met zingen is de liefde begonnen’
Een activiteit van de Stichting Maastricht Boekenstad

De Universiteitsbibliotheek doet voor de derde keer mee aan het Maastrichtse Poëzieparcours. Dit is een jaarlijkse culturele wandeling door de binnenstad van Maastricht. U kunt in de periode 2 januari t/m 4 februari van gedicht naar gedicht lopen langs het Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten, winkels en ook de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17. De te lopen route is bij het VVV-kantoor en bij alle deelnemers te verkrijgen. U vindt het gedicht dat wij voor dit parcours in de vitrine hebben gelegd als u door de passage loopt tussen de Grote Looiersstraat 17 en de Nieuwenhofstraat.

In aansluiting bij het landelijke thema ‘Met zingen is de liefde begonnen’ heeft de Maastrichtse selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen!

Ze danst met de kleur

Het gedicht dat wij dit jaar uitkozen is getiteld ‘Ze danst met de kleur’. Op 21 februari 1930 schreef Pierre Kemp dit (liefdes)gedicht. Zoals zo vaak bij Kemp, zijn ook hier de speelse elementen zoals licht, lente, kleur en dans de hoofdingrediënten van zijn gedichten, die vaak over de liefde gaan. Soms zitten er bescheiden absurdistische trekjes aan, uiteraard beïnvloed door de tijdgeest van toen. Ook hier (‘van de tafel tot aan de deur, van de deur tot aan de tafel ….’). Het originele handgeschreven gedicht is oorspronkelijk afkomstig uit het archief van H.G.M. (Harry) Prick, voormalig conservator van het Letterkundig Museum in den Haag.

Pierre Kemp heeft naam gemaakt in de Nederlandse literatuur. Hij won belangrijke literaire prijzen. In 1956 ontving hij de Constantijn Huygensprijs en twee jaar later de PC Hooftprijs. In 2010 schreef emeritus hoogleraar Wiel Kusters van de Universiteit Maastricht de biografie ‘Pierre Kemp, een leven’ over de dichter.

Help ons om dit erfgoed te behouden voor onderzoek en onderwijs

In de loop der jaren heeft de bibliotheek een omvangrijke collectie brieven, gedichten en tekeningen van Kemp weten te vergaren. Die willen we graag met uw steun behouden voor de universiteit en de regio.

Lees meer over activiteiten in het kader van het Poëzieparcours 2015 op de website van het Centre Céramique.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: