De Universiteitsbibliotheek Maastricht, de Stadsbibliotheek Maastricht en het Regionaal Historisch Centrum Limburg geven ook dit jaar weer acte de présence op de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) 2014. Het gemeenschappelijk onderwerp is dit jaar ‘Maastrichtse drukken’, vorm gegeven door een mini-expositie over de Maastrichtse drukkersgeschiedenis.  De MABP vindt plaats in de St.-Janskerk op vrijdag 14 maart (13.0020.00), zaterdag 15 maart (10.0018.00) en zondag 16 maart (10.0017.00). 

Maastrichtse drukken, 1550-1950

De drie Maastrichtse erfgoedinstellingen beheren een rijke collectie die de geschiedenis van de boekdrukkunst in deze stad illustreert. Uit deze boeken is een keuze gemaakt die verschillende aspecten van die geschiedenis sinds 1550 laat zien. In de vitrines tonen wij u

  • de oudste Maastrichtse druk van drukker Bathen uit 1553
  • de catalogi van de Maastrichtse bibliotheek van de Jezuïeten uit 1773 en van  de Nederlandse wetenschapper en uitvinder Jan-Pieter Minckeleers (1748-1824)
  • een aantal werken van Dufour & Roux (uit het einde van de 18e eeuw)
  • een selectie van almanakken
  • de Don Quichotte van drukker Leiter-Nypels uit 1929-1931
  • het Hospiti-boek van Veltman uit 1950

De mini-expositie vormt de opmaat tot een project. De drie erfgoedinstellingen nemen hierin het initiatief voor een aantal gezamenlijke activiteiten. Denk hierbij aan een gemeenschappelijke website van de Maastrichtse drukkersgeschiedenis met een tijdlijn, onderzoeks- en onderwijsprojecten en een expositie.

Academisch Erfgoed Maastricht Fonds

Tijdens de MABP betrekken wij u graag bij onze initiatieven. Professionele medewerkers staan u te woord en beantwoorden uw vragen over de collectie. Wij bieden u tevens de mogelijkheid om vriend te worden van het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds, een fonds dat als doel heeft de bijzondere collecties van de universiteit te behouden voor onderwijs en onderzoek en voor iedereen die erfgoed een warm hart toedraagt. Nieuw is het ‘Adopt-a-Book’-initiatief, dat u de gelegenheid geeft een of meer boeken te adopteren.

Boekhistorische wandeling

Er is een wandeling uitgezet langs een tiental gebouwen die met de Maastrichtse boekgeschiedenis te maken hebben. De route loopt tussen de St.-Janskerk en het kantoor van Team Notarissen aan de Avenue Céramique 105. U kunt in dit gebouw een tentoonstelling bekijken over ‘Boeken aan de wand’. De flyer van de wandeling is te krijgen op de beurs zelf.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: