De modules juridische informatievaardigheden (JurInfo) vormen samen een volledige online cursus die rechtenstudenten leert om informatiebronnen te selecteren, een zoekstrategie te ontwikkelen en de zoekresultaten te beoordelen op relevantie en betrouwbaarheid. Hierbij komen belangrijke juridische informatiebronnen aan bod zoals Kluwer Navigator, Legal Intelligence, Overheid.nl., Staten-Generaal Digitaal, Eur-Lex, Rechtspraak.nl en NDFR. RechtenOnline heeft de modules van Jurinfo recentelijk geactualiseerd. 

JurInfo bestaat uit vier zelfstandige webmodules waarin telkens een ander rechtsgebied centraal staat:

  • JurInfo Fiscaal recht
  • JurInfo Privaatrecht
  • JurInfo Staats- en Bestuursrecht
  • JurInfo Strafrecht

Elke module biedt:

  • via een stappenplan de mogelijkheid om gestructureerd informatie te verzamelen en te verwerken
  • via ken je bronnen hulp bij het kiezen van de juiste informatiebronnen
  • via casussen de mogelijkheid juridische informatievaardigheden te oefenen.

Met behulp van dit digitale lesmateriaal vindt men snel antwoord op de volgende vragen:

  1. Welke juridische informatie heb je nodig?
  2. Waar vind je die?
  3. Hoe verwerk je het resultaat?

Elke module is opgebouwd uit vier niveau’s, waarin men steeds complexere casussen op een gestructureerde manier efficiënt en effectief leert op te lossen. In de eerste casus staat wetgeving centraal. Bij elke volgende casus komt er een nieuwe informatiebron bij. Zo wordt de tweede casus aangevuld met jurisprudentie, en de derde met literatuur. In de vierde en laatste casus komen wetgeving, jurisprudentie, literatuur én EU-bronnen aan de orde.

RechtenOnline heeft de modules van Jurinfo recentelijk geactualiseerd. Zo zijn de casussen aangepast aan de hand van de herziening van de gerechtelijke kaart (HGK), de European Case Law Identifier (ECLI), en de Leidraad voor juridische auteurs editie 2013.

Medewerkers en studenten kunnen de modules direct raadplegen op het internetadres https://modules.juridischeinformatievaardigheden.nl door in te loggen met hun persoonlijk UM account.

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: