Voor de 10e keer op rij kunt u tijdens een stadswandeling cultuur opsnuiven. In dit jubileumjaar is gekozen voor de promotie van Limburgse dichters. Wij nodigen u uit om tot 3 februari van gedicht naar gedicht te lopen. De 17 Maastrichtse deelnemers kozen ieder een mooi gedicht rond het thema ‘Herinneringen’.  

Sinds 2013 neemt de Universiteitsbibliotheek (UB) deel aan het Poëzieparcours. U vindt het gedicht dat wij in de vitrine hebben gelegd als u door de passage loopt tussen de Grote Looiersstraat 17 en de Nieuwenhofstraat.

Onze keus: ‘Jeker’

De UB bezit een genummerd exemplaar van de eerste druk uit 1954 van de bundel ‘Maastrichtse sonnetten’ van de van oorsprong Limburgse dichter Leo Herberghs. Hierin publiceerde hij onder andere zijn gedicht ‘Jeker’.

‘Een gelukzalig blinkend creatuur’ noemt hij deze stadsrivier, die zich ‘tastend’ en ‘verloren’ een weg langs de muren van de huizen van de stad zoekt. Spiegelbeelden en herinneringen voert het water in haar bedding mee, soms zelfs letterlijk (‘Maar plots weerspiegelt hij een toren’). Herberghs, ook wel ‘een notulist van het veronachtzaamde’ genoemd, waardeert het kleine en ogenschijnlijk onbelangrijke detail in zijn omgeving, zoals hier het beeld van de rivier de Jeker. De Maastrichtse kunstenaar Han Jelinger (1895-1961) verzorgde de bijpassende pentekening.

Over Leo Herberghs

Herberghs (Heerlen, 21 juli 1924) is een Nederlandse dichter en schrijver. Hij werkte lange tijd als journalist voor een aantal Limburgse dagbladen. Tegelijkertijd bouwde hij aan een imposant oeuvre van dichtbundels, kinderboeken en beschouwend proza. Lees meer informatie over deze dichter/schrijver

Route, deelnemers en meer informatie over activiteiten

Een boekenlegger met de route is gratis verkrijgbaar bij de klantenservice Centre Céramique en de andere deelnemers: Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wieck, Galerie Amarna, Kunstdrukmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, De Brandweer, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Sociaal Historisch Centrum Limburg, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis en bij de receptie van de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17.

De organisatie van het Poëzieparcours is in handen van Maastricht Boekenstad. Het Poezieparcour is gelinkt aan de nationale Maand van de Poëzie / gedichtendag 2016. Lees meer over de poezië-activiteiten op de website van het Centre Céramique.

Help ons om dit erfgoed te behouden voor onderzoek en onderwijs

In de loop der jaren heeft de UB een omvangrijke bijzondere collecties weten te vergaren. Die willen we graag – met uw steun – behouden voor de universiteit en de regio:

 

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: