Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs, de Pierre Kemp Stichting opgezet. De stichting heeft als doel het behouden en uitbreiden van het erfgoed van Kemp, door zijn werk te promoten en voor iedereen toegankelijk en beschikbaar te maken. Op 1 december, de verjaardag van Pierre Kemp, gaat de stichting officieel van start.

Wies Neuhof-Meijs is een nichtje van de vrouw van Pierre Kemps oudste zoon Antoine, mevrouw Paula Kemp-Heessels. Ze is een van de erfgenamen van mevrouw Kemp-Heessels, bij wie de rechten op Kemps werk berustten tot zij korte tijd geleden overleed. Neuhof-Meijs beheert de opslag van belangrijke spullen van Kemp, zoals zijn bureau, waarachter hij veel van zijn gedichten schreef, en zijn boekenkasten. Ook beschikt ze over Kemp’s platencollectie, die in het bijzonder van grote waarde is, omdat deze muziek voor Kemp een grote inspiratiebron was bij het schrijven van zijn werken.

Stichtingsbestuur

Voorzitter van het stichtingsbestuur is dichter en emeritus hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde Wiel Kusters, die in 2010 een biografie schreef over het leven van Pierre Kemp. Kusters: “Pierre Kemp is een van de boeiendste en kleurrijkste eenlingen in de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Naast talloze gedichten heeft hij een zeer bijzonder schilderkunstig oeuvre tot stand gebracht. Vrijwel los van alle stromingen en groeperingen, waardoor veel van zijn werk de frisheid heeft behouden van het nieuwe. Kemp verdient het in ere te worden gehouden, landelijk, maar zeker ook in Maastricht. Hij kan met recht genoemd worden de grootste dichter uit het Limburg van de twintigste eeuw. Maar hij moet wel nieuwe lezers vinden. Daarvoor gaat de Pierre Kemp Stichting zich inspannen.”

Naast Kusters bestaat het stichtingsbestuur uit Wies Neuhof-Meijs en Ingrid Wijk, directeur van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht. Wijk: “De Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht (UM) omvatten nu reeds een omvangrijke Kempverzameling. Sinds 1994 heeft de UM de persoonlijke handbibliotheek in bruikleen, inclusief het Liber Amicorum dat Kemp ter ere van zijn 70e verjaardag aangeboden kreeg van zijn vele dichters- en kunstenaarsvrienden. In de loop van het jaar 2002 is de UM in het bezit gekomen van een reeks brieven die de dichter Pierre Kemp in de periode 28 januari 1958 – 29 december 1966 verzonden heeft aan Dr. Harry G. M. Prick, voormalig conservator van het Letterkundig Museum In Den Haag. Later zijn deze papieren aangevuld met diverse schenkingen en bruiklenen.”

Pierre Kemp

Pierre Kemp genoot als dichter grote bekendheid. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1956 en de PC Hooftprijs (staatsprijs der letterkunde) in 1959, en werd daarmee een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Meer informatie over Kemp leest u op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Kemp

Website van de Pierre Kemp Stichting

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: