Read this post in English here    

Bekijk tot en met 18 juni de mooiste historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties in drie mini-exposities. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren geven we u een inkijkje in diverse thema’s uit de historie van kruidenboeken. Bezoek daarnaast ‘The Beauty of Botanical Drawing’ van botanisch illustratrice Esmée Winkel.

 

Tabak is gezond… Het is goed voor de longen, verhelpt hoofdpijn en reinigt het lichaam

Althans dat is de mening van Rembert Dodoens, een plantkundige en arts uit de Zuidelijke Nederlanden van de zestiende eeuw. In zijn Cruydeboeck uit 1554 schrijft Dodoens uitgebreid over de heilzame werking van tabak, een product dat toen nog maar net was geïntroduceerd in Europa. Destijds geloofde men oprecht in de geneeskrachtige werking van tabak. Nu weten we wel beter.

Het boek van Dodoens (druk uit 1644) is één van de pareltjes uit onze bijzondere collecties die tot en met 18 juni zijn te zien in de Universiteitsbibliotheek (UB). In deze mini-expositie gaan we nader in op de internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken. U bent van harte welkom om de expositie te bekijken.

Andere exposities

Bekijk ook de andere exposities over kruidenboeken. Zo informeert het Centre Céramique u over de algemene ontwikkeling van kruidenboeken en het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht gaat specifiek in op de geneeskrachtige werking van kruiden. En in ‘The Beauty of Botanical Drawing’ laat botanisch illustratrice Esmée Winkel zien hoe wetenschappelijke illustraties en botanische tekeningen nog steeds een belangrijke rol spelen in de publicaties van wetenschappelijk onderzoekers. Meer informatie leest u op de website van de Kunst- en Erfgoed Commissie (KEC) van Universiteit Maastricht. 

  • Locaties:
    • Centre Céramique, Avenue Céramique 50 (2e verdieping)
    • Natuurhistorisch Museum Maastricht, De Bosquetplein 7
    • Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 (begane grond) 

Activiteiten

De exposities zijn ingegeven door de stageopdracht van studenten die voor de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen en met begeleiding door het Centre Céramique onderzoek doen naar historische kruidenboeken in de collecties van onze instellingen. Rondom het thema Kruidenrijk organiseren de Universiteitsbibliotheek, het Centre Céramique en het Regionaal Historisch Centrum Limburg de komende maanden verschillende activiteiten, waaronder kruidenwandelingen op de Hoge Fronten en in de tuinen van het voormalige ursulinenklooster in Eijsden. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen. 

 

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: