Theater in een vitrine [Dutch]

by | 2 Jan 2018

Poëzieparcours 2018

Ook dit jaar vindt in januari het Poëzieparcours plaats in Maastricht. Het thema van deze culturele stadswandeling is ‘theater, in de meest brede zin van het woord’ en we presenteren u het gedicht ‘Chanson triste’ van Pierre Kemp.

Kemp had wel iets met theater en ballet, hoewel hij relatief weinig gedichten aan dit onderwerp wijdde. Maar in zijn verwijzing speelde hij er vaak op in. Zoals ook bij dit gedicht, waarbij “de sterren” ook aan het theaterleven en de revue refereren.

Meer expliciet daarentegen zijn de zogenaamde Revuetaferelen, die hij 1931 schilderde. Elf van deze (oorspronkelijk twaalf) tekeningen in kleur zijn in het bezit van de Universiteitsbibliotheek. Een aantal hiervan vindt u naast het uitgekozen gedicht in onze vitrine.

Sinds 2013 neemt de Universiteitsbibliotheek deel aan het Poëzieparcours. U vindt onze theatrale vitrine in de passage tussen de Grote Looiersstraat 17 en de Nieuwenhofstraat.

Over het gedicht

Pierre Kemp (1886-1967) schreef ‘Chanson triste’ in 1959. Het gedicht is verschenen in deel 1 van zijn Verzameld werk (pagina 449). Wilt u dit of een ander boek uit onze Bijzondere Collecties inzien? Vraag het aan de informatiebalie van Bibliotheek Binnenstad. Openingstijden: www.umlib.nl/hours.

Help ons om dit erfgoed te behouden

In de loop der jaren heeft de Universiteit Maastricht een omvangrijke erfgoedcollectie weten te vergaren waaronder werken van Pierre Kemp. Die willen we graag – met uw steun – behouden voor onderzoek en onderwijs aan de universiteit en voor de regio:

Route ‘van gedicht naar gedicht’

Een boekenlegger met de route is gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van het Centre Céramique en de andere deelnemers: Week in Week uit, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat Bikes & Coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, Boekhandel De Tribune, Bloemsierkunst Baccara, Galerie Dis, Natuurhistorisch Museum en bij de receptie van de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17.

De organisatie van het Poëzieparcours is in handen van Maastricht Boekenstad. Het Poëzieparcour is gelinkt aan de nationale Maand van de Poëzie / gedichtendag 2018. Lees meer over de poezië-activiteiten op de website van het Centre Céramique en op www.poezieweek.com

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: