Wie schrijft die blijft: lancering compleet gedigitaliseerde Observant jaargangen

Wie schrijft die blijft: lancering compleet gedigitaliseerde Observant jaargangen

by | 21 Jun 2018

De primeur is aan Wammes Bos. Op woensdagmiddag 13 juni loodst de kersverse oud-senior-redacteur van Observant ons door de oude gedigitaliseerde jaargangen van universiteitskrant Observant en (voorganger) Maffius. Hij koos daarvoor enkele heikele thema’s waarover hij door de jaren heen schreef als kritisch journalist, maar met liefde voor taal en zorgvuldig gedoseerd met zijn onmiskenbare gevoel voor humor.

 

Wammes Bos is voor de Universiteitsbibliotheek (UB) dè perfecte persoon om tijdens deze feestelijke bijeenkomst officieel als eerste online te grasduinen door de oude jaargangen. In 1983 startte hij namelijk zijn loopbaan bij de Universiteit Maastricht bij de UB. Hij kwam in dienst als informatiespecialist voor een van onze Bijzondere Collecties: de Jezuïetencollectie. Al gauw ging hij zijn echte passie achterna en werd redacteur bij Observant. Donderdag 7 juni 2018 nam hij daar afscheid.

 

Wammes Bos en UB-directeur Ingrid Wijk bekijken enthousiast zoekresultaten in het complete digitale archief. Foto: Loraine Bodewes

Wammes Bos en UB-directeur Ingrid Wijk bekijken enthousiast zoekresultaten in het complete digitale archief.
Foto: Loraine Bodewes

 

19.000 gescande pagina’s

In het depot van de UB bevinden zich de oude papieren jaargangen. Maar het zoeken in papieren jaargangen is niet eenvoudig. Je moet toch al enig idee hebben wanneer iets verschenen is. Gedigitaliseerd zijn ze veel makkelijker, sneller, beter èn voor de eeuwigheid voor iedereen toegankelijk.

Observant zelf heeft een digitaal archief vanaf maart 2009. Medewerkers van de UB hebben de ontbrekende oude jaargangen – 60 afleveringen van Maffius en 945 Observanten, oftewel ruim 19.000 pagina’s – gescand en voorzien van de juiste metadata. Dankzij de projectgroep UM-erfgoed is nu het complete archief online beschikbaar.

 

Historisch van belang

De collectie laat vanuit allerlei perspectieven – onderwijs, onderzoek, samenwerking, personeelsbeleid, bedrijfsvoering, bestuur en toezicht – de enorme en snelle ontwikkeling van de Rijksuniversiteit Limburg, de huidige Universiteit Maastricht zien. Voor historici en andere belangstellenden is het digitaal doorzoekbare archief een goede bron om deze ontwikkelingen in beeld te brengen.

 

Waar vind je het archief?

Alle gedigitaliseerde pagina’s zijn opgenomen in de UB-repository voor UM-collecties, onder de directe link: http://umlib.nl/observant.

 

Zoektips

  • Zoeken in de collectie geeft resultaten in de pagina’s van alle jaargangen
  • Het zoeken is booleaans: gebruik als twee woorden bij elkaar horen quotes (“…”), en maak combinaties met het woordje AND
  • Zoeken kan op zowel Nederlandse als Engelse termen
  • Het zoekresultaat toont pagina’s waarbinnen de zoekactie geldt
  • Als je op de pagina klikt, kom je in een viewer die het hele blad van die week toont, met de pagina van het zoekresultaat opengeslagen
  • Gele markers (onderaan) geven aan waar je de zoekwoorden in de uitgave kunt vinden; paars geaccentueerd komen de gezochte woorden in beeld

Het UB-archief loopt van 1975 tot maart 2009. Het Observantarchief start in maart 2009. Beide archieven hebben een eigen zoekfunctie. Je kunt (momenteel) zoeken per archief; wens is om de koppeling te realiseren. We zijn hiervoor op zoek naar financiering. In beide archieven wordt verwezen naar het andere archief.

 

Behoud van erfgoed

Nu de kranten zijn gedigitaliseerd is het toch de bedoeling om de papieren kranten in het depot te bewaren. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Het grote voordeel van de digitalisering is dat belangstellenden de banden minder vaak hoeven te raadplegen en dat is uiteindelijk beter voor het behoud van kwetsbaar papier.

 

Tot slot nog wat informatie over Observant

Het onafhankelijke blad van Universiteit Maastricht is in 1975 gestart als maandblad onder de naam ‘Maffius’, sinds 1980 is de naam veranderd in Observant. Vanaf 1984 verscheen het blad tweewekelijks. Vanaf augustus 1986 werd het een weekblad; sinds halverwege de jaren negentig is Observant tweetalig.

 

Pin It on Pinterest