Maastricht kent een rijke geschiedenis van boekdrukken. Op zaterdag 7 november om 14.30 uur vindt in Centre Céramique de eerste van een serie evenementen plaats. Historicus Emile Ramakers geeft een inleidende lezing over de Maastrichtse boekdrukgeschiedenis, de website van het project wordt gelanceerd én het adopt-a-book programma gaat van start.

Om de geschiedenis van de Maastrichtse boekdrukkunst voor een breed publiek kenbaar te maken hebben de Universiteitsbibliotheek Maastricht, Centre Céramique en het Historisch Centrum Limburg de handen ineen geslagen. Samen bewaren zij in hun depots zo’n 7.500 unieke titels die ooit in Maastricht zijn gedrukt.

Meesterdrukkers van nationale allure waren de 1e helft van de 20ste eeuw actief in Maastricht

Over die geschiedenis van boekdrukken en boekdrukkers is veel interessants bekend. In de afgelopen 450 jaar waren tientallen drukkers actief in de stad die samen naar schatting honderdduizenden boeken moeten hebben gedrukt. Wist u bijvoorbeeld dat er al sinds 1633 permanent drukkers actief zijn geweest in Maastricht? Dat Maastricht eind 18de eeuw een enorm bloeiende drukkersindustrie kende? Dat er in de 1e helft van de 20ste eeuw drie meesterdrukkers van nationale allure actief waren in Maastricht, namelijk: Charles Nypels, Alexander Stols en Willem Veltman.

Emile Ramakers – historicus van Centre Céramique – gaat in zijn lezing uitgebreid in op de Maastrichtse boekdrukgeschiedenis. Uitgebreide informatie over die geschiedenis zal ook terug te lezen zijn op de website www.gedruktinmaastricht.nl, die eveneens op 7 november wordt gelanceerd. De website biedt naast historische informatie ook praktische informatie over het project. Tenslotte gaat het adopt-a-book programma van start: geïnteresseerden kunnen een Maastrichtse druk adopteren dat dringend gerestaureerd moet worden.

  • Locatie: Centre Céramique, Plein 1992
  • Toegang: gratis.

U bent van harte welkom.

Meer info: www.centreceramique.nl

 

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: