In de lezingenreeks van het project ‘Gedrukt in Maastricht’ komt Professor Pierre Delsaerdt op dinsdag 12 januari naar Maastricht om te spreken over de ambachtelijke kant van het boekdrukproces. De lezing start om 19.30 uur en vindt plaats in de Feestzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. In zijn lezing vertelt Delsaerdt, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de K.U. Leuven, over het reilen en zeilen in een ambachtelijk boekdrukkerij tussen de 15de en 18de eeuw.

Tussen 1450 en 1800 is er weinig fundamenteels veranderd in de wijze waarop boeken werden gezet, gedrukt, geïllustreerd en gebonden. Delsaerdt licht de ambachtelijke druktechnieken toe en behandelt de vormelijke aspecten van het boek. Ook de implicaties voor de boekhandel en voor het lezende publiek komen ter sprake. De lezing wordt rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden uit dik drie eeuwen boekdrukkunst.

Wie is Pierre Delsaerdt?

Pierre Delsaerdt is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en deeltijds hoogleraar aan de K.U. Leuven. Hij doceert over boek- en bibliotheekgeschiedenis en doet onderzoek naar de vormgeving van het ambachtelijk gedrukte boek en naar de geschiedenis van bibliotheken en bibliofilie. Sinds 2008 is hij voorzitter van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, een samenwerkingsverband van zes bibliotheken met belangrijke erfgoedcollecties.

Over ‘Gedrukt in Maastricht’

De afgelopen 450 jaar waren tientallen drukkers actief in Maastricht. Samen hebben ze naar schatting honderdduizenden boeken gedrukt. De Universiteitsbibliotheek Maastricht, het Centre Céramique en het Historisch Centrum Limburg bewaren in hun depots zo’n 7.500 unieke titels die ooit in Maastricht zijn gedrukt. Daarom werken de instellingen samen in het project ‘Gedrukt in Maastricht’ met het doel deze interessante boekdrukgeschiedenis onder de aandacht te brengen van een breed publiek via een website maar ook door uiteenlopende activiteiten te organiseren.

De website www.gedruktinmaastricht.nl houdt u op de hoogte van het project en kondigt de georganiseerde lezingen, wandelingen en presentaties aan. De lezing van professor Delsaerdt is de vierde lezing in deze reeks.

U bent van harte welkom

  • Wanneer: dinsdag 12 januari, 19.30 – 21.00
  • Waar: Feestzaal Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht
  • Adres: Bouillonstraat 1-3, Maastricht
  • De toegang is vrij  

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: