In 1996 bood verzamelaar, journalist en publicist Wim Aerts een verzameling memorabilia van de Limburgse schilder Charles Eyck aan bij het Van Gendt Boekenveilingen. De Universiteit Maastricht kocht de gehele collectie en voegde er in de jaren daarna nog enkele kleinere aankopen en schenkingen aan toe.
Correspondentie
Collectievormer Wim Aerts, journalist en freelance publicist, en Charles Eyck ontwikkelden een vriendschappelijke verhouding, die zijn neerslag vond in een omvangrijke correspondentie tussen 1977 en 1983, waarvan in deze collectie de brieven aanwezig zijn die Charles Eyck aan Wim Aerts zond. De door Aerts geschreven brieven bevinden zich nog in het familiearchief van Charles Eyck. Omdat Eyck Wim Aerts al spoedig als zijn toekomstige biograaf beschouwde, bevat deze correspondentie veel biografische gegevens en opinies over nagenoeg alle aspecten van leven en werk van de kunstenaar.
De collectie, hoewel op vele punten incompleet, geeft een helder beeld van de ontwikkeling van Charles Eyck als mens en kunstenaar met al zijn hoogte- en dieptepunten. Met name in de correspondentie met vrienden is hij nauwelijks terughoudend in het beschrijven van zijn gevoelens en ervaringen.
Fotomateriaal
Naast geschreven materiaal zijn er veel foto’s in de collectie aanwezig. Vele zijn van de hand van Eyck zelf. Hij fotografeerde om inspiratiebronnen te hebben, maakte fotomontages voor grotere doeken en gebruikte foto’s naast schetsen en krabbels als geheugensteun. Dit verschaft ons enig inzicht in de wijze waarop vele van zijn werken tot stand zijn gekomen.
De gehele collectie omvat circa acht strekkende meter en is toegankelijk gemaakt door middel van een klassieke archiefinventaris. Bekijk ook deze video van kunsthistorica Monique Dickhaut over Charles Eyck.