Expositie Europa in beeld

Published on 20 Sep 2018

U bent van harte welkom om de expositie Europa in Beeld. Bezienswaardigheden uit de Jezuïetencollectie: reisgidsen, toerisme en erfgoed te komen bekijken. De expositie vindt plaats in het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht (Minderbroedersberg 4-6. 6211 LK Maastricht) van 25 september 2018 – 25 februari 2019.

Openingstijden van het UM Bestuursgebouw: maandag – vrijdag 08.00 – 19.00.

In de Parlour-vitrine van de Universiteitsbibliotheek aan de Nieuwenhofstraat is een kleine selectie van boeken over toerisme uitgestald, als vooraankondiging en verwijzing naar de tentoonstelling in het UM Bestuursgebouw.

 

Reisgidsen en ‘the tourist gaze’

Het fenomeen reisgids is nauw verbonden met de opkomst van het moderne toerisme in Europa vanaf medio negentiende eeuw, toen een uitgebreid spoorwegennet tot stand kwam. De toerist zocht plezier en ontspanning. Maar hij wilde ook zijn culturele horizon verbreden en zijn lichamelijke gezondheid verbeteren. Deze expositie toont hoe de reisgids als vaste metgezel de toerist precies aangaf, wat de moeite van een bezoek waard was: welke steden, welke gebouwen, welke badplaatsen, welke bergstreken, welk panorama. De reisgids bepaalde ‘the tourist gaze’ en speelde zodoende een belangrijke rol bij het definiëren van wat tegenwoordig als natuurlijk en cultureel erfgoed in Europa wordt beschouwd.

 

Gedeelde geschiedenis van Europa

De reisgidsen bevestigden niet alleen de stereotype beelden met betrekking tot ‘andere’ landslieden, maar stimuleerden tegelijkertijd de onderlinge ontmoetingen tussen Europeanen. Reisgidsen maken zodoende deel uit van de ver- en gedeelde geschiedenis van Europa. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan het opkomende toerisme. Zo gingen de Fransen in ieder geval niet meer voor hun ontspanning naar Duitsland. Pas met de toenemende welvaart na de Tweede Wereldoorlog ontstond het massatoerisme en de ‘toeristenindustrie’, met al haar problematische ecologische gevolgen. De toerist zoekt zijn bestemming steeds vaker buiten Europa. Aan een reis naar Parijs of Tenerife ontleent hij geen prestige meer, daarvoor moet de toerist minstens op safari naar Zuid-Afrika of naar de pinguïns op de Galapagos-eilanden.

Keller, G. (1877). Europa in al zijn heerlijkheid geschetst. Rotterdam: Robbers.

 

Frans Cortenraad

De expositie is ingericht ter ere van Frans Cortenraad, bibliotheekmedewerker van het eerste uur van de Universiteit Maastricht. Hij neemt vanwege zijn pensioen afscheid van de universiteit en gaat nu lange reizen door Europa maken. Hij heeft zich veertig jaar met veel toewijding voor de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek ingezet en menig bezoeker wegwijs gemaakt. In deze rijke collectie bevinden zich talloze reisgidsen, die Europa in beeld brengen.

 

‘Maastricht, Working on Europe’

‘Europa in beeld’ is het resultaat van samenwerking tussen de Kunst- en Erfgoed Commissie en de Universiteitsbibliotheek. De expositie past bij het programma ‘Maastricht, Working on Europe’: de positionering van Maastricht als werkplaats van Europa; de plek waar de mensen van Europa elkaar treffen, waar ze samen nadenken over hoe het anders en beter kan en daar praktisch mee aan de slag gaan. In wisselwerking met Europese burgers willen de partners provincie, stad en universiteit zich op Europese vraagstukken richten, zoals die op het gebied van identiteit en cultuur.

 

Bijzondere Collecties Universiteit Maastricht

De Universiteitsbibliotheek Maastricht beheert een aantal bijzondere collecties boeken, waarvan de oudste teruggaan tot eind vijftiende eeuw. De Jezuïetencollectie bevat meer dan 250.000 werken over filosofie, geschiedenis, geneeskunde, kunst, theologie, literatuur, recht en sociale wetenschappen.

 

Lees verder:

Pin It on Pinterest