Op 28 mei organiseert de Stichting Academisch Erfgoed een symposium met als thema Shared Authority. Dit symposium vormt het sluitstuk van het project Expeditie Wikipedia. Voor dit project openden een aantal universiteitsmusea, universiteitsbibliotheken – waaronder de Universiteitsbibliotheek Maastricht – en het Tropenmuseum gedurende een jaar de deuren voor een Wikipedian in Residence. Tijdens het symposium vindt de presentatie plaats van de projectresultaten. Ook gaan de sprekers dieper in op de betekenis en consequentie van publieksparticipatie in de erfgoedsector. Hoe ver gaat de participatie, en wat levert het op?

Vanuit Maastricht verzorgt Annemieke Klijn, universitair docent aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, een lezing over Wikipedia erfgoedcolleges.

Nieuwsgierig? 

Lees hier het Programma van het symposium en meld u aan.

Over Op Expeditie

Al sinds 2013 participeert de Universiteit Maastricht (UM), meer in het bijzonder de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FdCMW) in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Maastricht (UB), in het project Op Expeditie: een ontdekkingstocht door de wereld van reisverhalen. Op die manier speelt de Jezuïetencollectie, een van de Bijzondere Collecties van de UM, een prominente rol in het onderwijs.

In 2013 kregen getalenteerde en gemotiveerde bachelor studenten de mogelijkheid om 17e- en 18e-eeuwse reisboeken te bestuderen. De studenten verwerkten de opgedane kennis in een scriptie of artikel. In 2014 kreeg dit project een vervolg in ‘Wikipedia in Residence’. De opgedane kennis werd door de deelnemende studenten ook dit keer verwerkt in een thesis of artikel, of – voor het eerst – een Wikipedia artikel.

Maastricht is in 2015 als eerste in Nederland gestart met de erfgoedcollegereeks Op Expeditie. Het betreft een samenwerking tussen Wikimedia Nederland, docenten van FdCMW en de UB. Inmiddels hebben studenten in de bibliotheek kunnen grasduinen in historische reisverslagen en heeft projectleider Educatie van Wikimedia Nederland voor hen een Wiki-training verzorgd. Dit jaar kunnen studenten ook gebruikmaken van een speciaal door de TU Delft ontwikkelde Expeditie Wikipedia app en het Google Cultural Insitute

Over SAE

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Academisch Erfgoed (SAE). De UM maakt deel uit van het samenwerkingsverband SAE. Lees hier meer informatie over SAE.

 

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: