Jaarplan

2019 - 2020 | de 4 thema's

Learning spaces

Om te kunnen studeren is een goede leeromgeving nodig. We werken aan learning spaces die passen bij de opleidingen vanuit de gedachte dat de UM één grote studeercampus is. Daarvoor zijn er algemene studieplekken in de 2 UB locaties en 3 UB learning spaces om als groep of individueel te studeren. Vanaf 2020 zijn er nieuwe learning spaces in de nieuwbouw Tapijn en willen we binnen de bestaande locaties extra studieplekken maken. Om meer wegwijs te worden in alle mogelijkheden wordt een app gemaakt en wordt bekeken of studieplekken gereserveerd kunnen worden. Verder wordt met faculteiten gekeken of deze gebouwen extra voorzieningen krijgen of meer beschikbaar gemaakt kunnen worden om te studeren. En ook buiten de UM zijn er mogelijkheden om te studeren, zoals bijv. in het Studenthotel, en er wordt verkend of er meer van dit soort faciliteiten gebruikt kunnen worden voor studie.

Education support

In education support springt de vernieuwing van de digitale leeromgeving (EleUM) het meest in het oog. Na proefdraaien in 2019 / 2020 zal op 1 september 2020 de overstap gemaakt worden naar Canvas. Nieuwe onderwijsblokken in een nieuw jasje waarin gepersonaliseerd leren gefaciliteerd wordt. Docenten kunnen rekenen op support in het maken van het onderwijs, al dan niet met inzet van video’s. Een nieuw teacher portal op de Online Library moet ervoor zorgen dat alle informatie op één plek staat. Ook zal er meer digitaal getoetst gaan worden; een goede basis om de cyclus van leren, toetsen en feedback krijgen, weer leren en toetsen rond te maken.

Wetenschappelijke informatie

Binnen het thema Wetenschappelijke informatie focussen de activiteiten zich op een betere vindbaarheid van informatie, beschikbaar waar de student aan studeert (een nieuwe reference list), het wegwijs maken in de steeds groeiende hoeveelheid wetenschappelijke informatie en welke rechten en plichten de gebruiker cq. de maker ervan heeft. En het gaat daarbij om veel meer dan alleen traditionele, geschreven bronnen zoals boeken en tijdschriften die steeds meer open en publiek toegankelijk worden, maar ook, en meer en meer, over informatieformats zoals data, video en audio. Trainingen en advies zijn hierop aangepast en versterken de digitale competenties.

Research support

Research support staat in het teken van Open Science ontwikkelingen met aandacht voor publiceren en publiek maken van onderzoeksresultaten, vergroten van de zichtbaarheid van het UM onderzoek en het bieden van support in Research Data Management. Onder meer zullen datastewards worden geworven, wordt er gewerkt aan intelligence (bijv. bibliometrische analyses), een one-stop-shop digitaal informatiepunt opgezet en bij onderzoeksgroepen uitleg gegeven over mogelijkheden voor Open Access publiceren en andere UB services.