Buurtbijeenkomst

Op 30 oktober jl. kwam buurt en bieb bij elkaar tijdens een buurtbijeenkomst. Aanwezig tijdens de bijeenkomst waren:

  • Gemeente Maastricht – Erwin Gerardu
  • Stichting Stadspark Maastricht – dhr. Visser
  • Handhaving BOA gebied west – Rens Meijer
  • Bewoners van de Looiersgracht, Nieuwenhofstraat en Zwingelput
  • Wijkgebonden medewerker – Mes Meulenaar
  • Trigion – John
  • Gemeente vanuit fiets parkeren – Marijke Terpstra
  • Bewonersvereniging Jekerkwartier – Marijke van Lierop
  • Facility Service (FS) Universiteit Maastricht – Anke Dassen
  • Universiteitsbibliotheek (UB) – Carin Klompen, Hans Rademacher, Toiny Kerkhofs

In deze nieuwsbrief leest u meer over wat er besproken is tijdens de buurtbijeenkomst t.a.v. eerder gemaakte afspraken en informeren wij u over de vervolgafspraken.

Toelichting op de overleggen

De buurt en bieb overleggen gaan niet over de bredere samenwerking tussen gemeente en Universiteit Maastricht (UM), maar over de specifieke situatie rond de Universiteitsbibliotheek (UB) en de overlast in de buurt van de UB.

Besproken onderwerpen en terugkoppeling op gemaakte afspraken

Helaas moet erkend worden dat de situatie met betrekking tot het gedrag van een deel van de studenten is verslechterd. Met name tijdens de laatste examenperiode is er veel (geluids)overlast geweest. Verder hebben de aanwezige buurtbewoners aangegeven dat faculteiten in de buurt meer studieplekken moeten aanbieden om de druk op de UB te verlagen, omdat er erg veel studenten zijn in een wijk als deze. Dat is moeilijk onder controle te krijgen. De insteek van de UB is daarom om een aantal algemene regels en maatregelen in te stellen en waar nodig de situatie aan te pakken met maatwerk. Hieronder leest u meer over de gemaakte afspraken.

Afspraak 1: het plaatsen van extra afvalbakken en het aanpakken van afval op straat

Er zijn extra peukenzuilen en afvalbakken geplaatst. Daarnaast is er akkoord gegeven tot het plaatsen van nog meer geschikte afvalbakken. Dagelijks maakt de UB het gebied rondom de ingang schoon. De gemeente komt wekelijks vegen en twee keer per week afval prikken.

Afspraak 2: stadsbestuur meer betrekken bij problematiek

De besturen van de gemeente en UM zijn op de hoogte gesteld. De wethouders zijn ter plekke geweest om de situatie te bekijken en Studentenstad (onderdeel van de gemeente) is over de situatie ingelicht door Marijke Terpstra.

Tevens is het College van Bestuur (CvB) van de UM op de hoogte gebracht door Carin Klompen. Op 8 november heeft een bijeenkomst met burgemeester Wim Hillenaar en prof.dr. Rianne Letschert (voorzitter CvB) plaatsgevonden.

Afspraak 3: aanpak fiets overlast

Zoals eerder geconcludeerd is het huidige aantal fietsplekken niet voldoende. Er is daarom onderzoek gaande naar het plaatsen van meer (spiraal)rekken. Mogelijke locaties zijn achter de Zwingelput 4 en op het Tapijnterrein. Buurtbewoners hebben aangegeven dat, zodra een alternatieve parkeerplek is gevonden, een parkeerverbod voor fietsen in de Nieuwenhofstraat gewenst is. In de tussentijd is de boete voor het verkeerd stallen van fietsen verhoogd naar €50.

Afspraak 4: voorlichtingsacties

Zoals afgesproken heeft de UB voorlichtingsacties verzorgd tijdens de INKOM en facultaire introductiedagen. Hierbij is tevens aandacht geschonken aan de campagne Respect starts here. Communicatie over de campagne wordt voortgezet middels diverse kanalen (denk aan social media, schermen, kaarten en posters met huis- en gedragsregels).

Tevens heeft de UB contact opgenomen met het Student Project Team van de UM. Samen organiseren zij een studentenpanel waarbij de onderwerpen huis- en gedragsregels, normen en waarden en sturen op het gedrag van studenten centraal zullen staan.

Ook zijn er twee extra fietsstewards aangenomen door de UB. Zij letten op het correct stallen van de fietsen, informeren studenten over de regels en wijzen hen op het rookverbod. In samenwerking met de veiligheidsmedewerkers zorgen zij ervoor dat overlast beperkt wordt. De veiligheidsmedewerkers zijn ook aanwezig in de avonduren en weekenden, met extra inzet tijdens de drukke examenperiodes. Ook zij spreken studenten aan op hun gedrag.

Afspraak 5: inzet handhaving

Een APV vergunning om een rookverbod af te geven voor het gebied rondom de UB is helaas niet haalbaar. Hetzelfde geldt voor het opheffen van het rookverbod in de tuin van de UB. Wel zal gemeentelijke handhaving door de UB op de hoogte worden gebracht van piekmomenten. Tijdens deze periodes zal handhaving extra aandacht besteden aan het gebied rondom de UB en aanwezig zijn om te handhaven. Zo ook tijdens examenperiodes.

Vervolgafspraken

  • De gemeente werkt mee aan het plaatsen van peukentegels. Dit wordt i.s.m. met UM en UB onderzocht en opgepakt.
  • De UB wilt ook in de avonduren en weekenden stewards inzetten om de situatie rondom de UB te handhaven. De werving voor het aannemen van extra stewards is gestart.
  • De UB blijft communiceren over de campagne Respect starts here om de huis- en gedragsregels te promoten. Hiervoor worden verschillende kanalen ingezet die dicht bij de student staan.
  • Er zijn al andere locaties geopend in de avonden. De UB onderzoekt nu of er nog meer mogelijkheden zijn tot het openen van andere studieplekken in de avonden.
  • Handhaving zal meer aanwezig zijn tijdens drukke periodes om de regels te handhaven.
  • Buurt en bieb blijft voorlopig ieder half jaar bij elkaar komen. In de tussentijd gaan gemeente, UB en stakeholders aan de slag met de gemaakte afspraken en worden buurtbewoners geïnformeerd over de stand van zaken.

Volgende buurtbijeenkomst

U bent van harte uitgenodigd voor de volgende buurtbijeenkomst op 8 april om 19.00. Bent u ook aanwezig? Meld u aan via het e-mailadres: buurtenbieb@maastrichtuniversity.nl.