Poëzieparcours 2017

Januari is de maand waarin traditiegetrouw het Poëzieparcours plaatsvindt in Maastricht. Het thema van de culturele stadswandeling is deze keer ‘humor’ en dus starten we 2017 met een heel vrolijke vitrine, met verrassende en ondeugende gedichten. Met accent op ‘De la musique avant toute chose’ van Pierre Kemp.

Sinds 2013 neemt de Universiteitsbibliotheek deel aan het Poëzieparcours. U vindt onze vitrine vol humor in de passage tussen de Grote Looiersstraat 17 en de Nieuwenhofstraat.

Wat schoon kristal is er toch in de mens!

Pierre Kemp schreef ‘De la musique avant toute chose’ in 1952. Hij werd geïnspireerd door het werk van symbolist Paul Verlaine (Ars Poétique (1922). Choix de poésies. Paris: Charpentier. 

De gekozen strofe uit het gedicht siert sinds jaren de achterzijde van het door Rob Stultiens (1922-2002) vervaardigde monumentje voor Pierre Kemp in het stukje Maastrichts stadspark, dat Kempland heet. Op verzoek van de Pierre Kemp Stichting heeft de Gemeente Maastricht onlangs het monumentje een voorzichtige schoonmaakbeurt laten geven.

Meer informatie over dit gedicht leest u op DBNL

Help ons om dit erfgoed te behouden

In de loop der jaren heeft de Universiteit Maastricht een omvangrijke erfgoedcollectie weten te vergaren waaronder werken van Pierre Kemp. Die willen we graag – met uw steun – behouden voor onderzoek en onderwijs aan de universiteit en voor de regio:

Route ‘van gedicht naar gedicht’

Een boekenlegger met de route is gratis verkrijgbaar bij de klantenservice Centre Céramique en de andere deelnemers: Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Stijl Wyck, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Kunstdrukmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat Bikes & Coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, Boekhandel De Tribune, Galerie Dis/Kunstlokaal Maastricht en bij de receptie van de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17.

De organisatie van het Poëzieparcours is in handen van Maastricht Boekenstad. Het Poëzieparcour is gelinkt aan de nationale Maand van de Poëzie / gedichtendag 2017. Lees meer over de poezië-activiteiten op de website van het Centre Céramique en op www.poezieweek.com

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: