Bijzondere Collecties in het onderwijs

Published on 21 Jun 2018

De Universiteitsbibliotheek stimuleert het gebruik van de Bijzondere Collecties in het onderwijs. Wij doen dat met onze collecties reisboeken, literatuur, psychologie en geneeskunde in het onderwijs aan verschillende faculteiten.

 

On expedition

Van februari tot augustus 2018 schrijven studenten van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FdCMW) voor de vijfde maal over onze prachtig geïllustreerde reisboeken. Onze samenwerking met Wikimedia NL binnen het MaRBLe-blok On Expedition levert weer mooie en interessante bijdragen op.

Meer informatie over het blok in 2018: projectpagina.

 

Foto: Odin Essers. Copyright: Universiteitsbibliotheek Maastricht.

Prof. dr. Ernst Homburg, UM-hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en techniek, Wikipedia gebruiker Dick Bos en een drietal FASoS studenten. Foto: WeeJeeVee (CC-BY-SA-4.0).

 

 

Style and Modernity

Op donderdag 3 mei vond in onze Parlour het FdCW-werkcollege Style and Modernity plaats. In dit blok over de geschiedenis van de westerse kunst in de negentiende en twintigste eeuw onderzoeken studenten begrippen als stijl, moderniteit, modernisme en avant-garde, onder meer aan de hand van boeken uit de Bijzondere Collecties.

 

foto: Odin Essers. Copyright: Universiteitsbibliotheek Maastricht.

Dr. Ben de Bruyn, universitair hoofddocent Literatuur en Kunst (FdCMW) geeft uitleg aan studenten.

 

 

Historical Book Review

Van 28 mei tot en met 2 juli vindt wederom het Honours-blok Historical Book Review plaats. Acht studenten van de Faculty of Psychology and Neuroscience schrijven op Wikipedia over aparte, vreemde of enigszins afwijkende psychologieboeken uit onze Bijzondere Collecties.

Hieronder twee voorbeelden van artikelen uit 2017:

Meer informatie: projectpagina

 

Foto: Stefan Jongen. Copyright: Universiteitsbibliotheek Maastricht.

Een vrijwilliger van Wikimedia geeft een werkcollege over Wikipedia.

 

 

Kunst en geneeskunde

Op maandag 11 juni organiseerde de UB voor de tweede maal de opening van het keuzeblok over kunst en geneeskunde. Onder de titel ‘Maakt beleving van kunst je een betere dokter?’ wordt wekelijks een ander thema aangesneden vanuit de driehoek kunst, geneeskunde en de zintuigen.

Het blok bestaat uit trainingen, onderzoek, workshops, lezingen en interviews. De UB verzorgt deze blokopening samen met de Van Eyck Academie en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. De UB draagt bij met een lezing, rondleidingen en opdrachten over anatomische atlassen in de Bijzondere Collecties van de UM.

 

Copyright: Universiteitsbibliotheek Maastricht.

Odin Essers tijdens zijn lezing voor studenten van FHML.

 

In zijn lezing over de medisch-historische boeken in de collecties ging Odin Essers in op de relatie tussen wetenschap en kunst in anatomische atlassen. Een voorbeeld van deze relatie is de afbeelding van neushoorn Clara in de Myo-graphie, ou description des muscles du corps humain (1753) van de Franse dokter, schrijver en vertaler Pierre Tarin (1735-1761).  Het betreft een Franse vertaling van de Tabulae sceleti et musculorum corporis humani (1747) van de Nederlandse anatoom Bernhard Siegfried Albinus (1697-1770), vooral bekend vanwege zijn prachtige en nauwkeurige illustraties van de botten en spieren.

Neushoorn Clara maakte midden achttiende eeuw een reis door Europa en betekende voor de Europeanen de eerste ontmoeting met een dergelijk dier. Kunstenaars uit die tijd beeldden Clara veelvuldig af in hun tekeningen en schilderijen. Medisch illustratoren verwerkten de neushoorn in de achtergrond van hun anatomische platen. De afbeelding waarop een skelet is afgebeeld met daarachter de neushoorn behoort momenteel tot de beroemdste plaat in deze anatomische atlassen.

In de begeleide zelfstudieopdracht van dit jaar onderzochten studenten onder meer de overeenkomsten en verschillen tussen het afgebeelde lichaam in atlassen van anatomen als Vesalius en het tentoongestelde lichaam in huidige exposities van de omstreden anatoom Gunther von Hagens.

De ‘skin man’, Sint Bartholomeus in het werk van Hagens en in de Fabrica van Vesalius. Bronvermelding: Vesalius, A. (1725). Andreae vesalii invictissimi caroli v. imperatoris medici opera omnia anatomica & chirurgica. Lugduni Batavorum: Apud Joannem du Vivie.

De ‘skin man’, Sint Bartholomeus in het werk van Hagens en in de Fabrica van Vesalius.

Bronvermelding: Vesalius, A. (1725). Andreae vesalii invictissimi caroli v. imperatoris medici opera omnia anatomica & chirurgica. Lugduni Batavorum: Apud Joannem du Vivie.

Pin It on Pinterest