De Koninkijke Bibliotheek (KB) en de Persgroep tekenden eind maart een overeenkomst. Ze gaan de komende jaren samen belangrijke na-oorlogse landelijke en regionale kranten online beschikbaar maken. De Persgroep stelt de titels uit haar bezit ter beschikking en de KB spant zich in om die te digitaliseren en hiervoor fondsen te werven.

De gedigitaliseerde kranten zullen uiteindelijk via de database Delpher te vinden zijn. Een mooi  voorbeeld van publiek-private samenwerking om uniek erfgoed te bewaren en toegankelijk te maken.

Woord voor woord

Sinds 2006 digitaliseert de KB historische kranten binnen verschillende projecten. In Delpher vindt u inmiddels ruim 1 miljoen gedigitaliseerde Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, maar ook radiobulletins die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Door verdergaande digitalisering zal het aanbod de komende jaren blijven groeien.

De informatie in Delpher is vrij te gebruiken voor privé-doeleinden. De datasets in Delpher zijn onder voorwaarden ook beschikbaar voor onderzoek. Lees meer op de website van Delpher bij Data in Delpher.

Hoe zit het met Limburgse kranten?

De digitalisering van Limburgse na-oorlogse kranten valt op dit moment buiten het Delpher project. Toch gebeurt er iets op dit gebied: met subsidie van de Provincie Limburg werkt het Sociaal Historisch Centrum Limburg hieraan.

 

U vindt de database van Delpher via de Online Library: library.maastrichtuniversity.nl/collections/databases/delpher

 

Bron: Nieuwsbericht Koninklijke Bibliotheek 30 maart 2017

Pin It on Pinterest

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: