Minervalia update 4: Wist je dat … het thema van de Minervalia ook in deze tijd past?

Minervalia update 4: Wist je dat … het thema van de Minervalia ook in deze tijd past?

11 Apr 2019

De Minervalia was in de oudheid in Rome een jaarlijks terugkerende festival van 18 tot en met 22 maart, ter ere van Minerva. Er werden ook toneelstukken gespeeld en er werd gediscussieerd over onderwerpen uit de literatuur. Geïnspireerd daarop schreef Jean Guyot het boek de Minervalia dat in 1554 werd gedrukt bij de eerste Maastrichtse stadsdrukker, Jacob Baethen.

Overwinning van wetenschap en studie 

Een komedie was voor die tijd in onze streek een nieuw genre. Op humoristische wijze laat de Minervalia de overwinning zien van wetenschap en studie op de domheid en onwetendheid. In zeven akten nemen Minerva, de zeven vrije kunsten en de muzen het op tegen de personages Onwetendheid, Tweedracht, Afgunst en Zelfliefde. In de huidige samenleving, waar de eigen, niet altijd gefundeerde mening en het onderbuikgevoel zegenvieren, heeft de Minervalia niets van zijn relevantie verloren, zo lijkt het.

 

Alle hulp is welkom om de Minervalia terug te halen naar Maastricht! Help mee via umcrowd.nl.

 

Auteurs:
Milou Schreuders en Susanne Snijders, communicatiemedewerkers van resp. het Universiteitsfonds Limburg en de Universiteitsbibliotheek

 

 

 


This article is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) License.

  • Vrije kunsten
    Studieprogramma van de vrije mens aan antieke en middeleeuwse Europese scholen, met name universiteiten. Volgens het middeleeuwse opvoedingsideaal: grammatica, retorica, dialectica/logica, geometrie, aritmetica, astronomie en muziek.
  • Muzen
    De negen muzen waren in de Griekse mythologie de godinnen van kunst en wetenschap en stelden de inspiratie voor.
y

Library update

Last updated: 11/04/19

Pin It on Pinterest