Terugblik buurtbijeenkomst

Op maandag 23 januari jl. vond er een buurtbijeenkomst plaats. Aanwezigen tijdens de bijeenkomst waren:

  • Gemeente Maastricht: Pieter van der Waa en Marijke Hamelers
  • Woonpunt: Inge Veerkamp
  • Facility Services (Maastricht University): Anke Dassen en Gido Boere
  • Universiteitsbibliotheek: Toiny Kerkshofs en Carin Klompen
  • Bewoners Jekerkartier: o.a. van de Nieuwenhofstraat, Zwingelput, etc.

Tevens uitgenodigd maar niet aanwezig waren Coop, handhaving en de politie.

Onderwerpen die besproken zijn betreffen het afval en peuken op straat, samenscholing, de stalling van fietsen op straat en het gedrag van studenten naar buurtbewoners. Wij betreuren ten zeerste de overlast die bovenstaande punten geven en gaan daarom aan de slag met de volgende afspraken die tijdens de bijeenkomst zijn gemaakt:

  1. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die de Universiteitsbibliotheek (UB) heeft om zelf handhaving op straat op te pakken. Hierbij wordt onderzocht wat de UB zelf mag en kan doen. Een overleg met de gemeente Maastricht, handhaving en de politie zal hierover plaatsvinden.
  2. De UB is voornemens om op centraal niveau binnen Maastricht University (UM) te praten over het rookbeleid in de tuin van de UB. Het rookbeleid blijft een belangrijk onderwerp binnen de UM-community. Daarom zal de UB tevens in gesprek gaan met andere universiteiten om te bespreken hoe zij hun rookbeleid hanteren. Tegelijkertijd blijven we aandacht vragen voor het rookbeleid onder studenten. In november 2022 vond daarom een initiatief van Peukenzee* plaats: een Clean Up Day. Begin februari staan er wederom Clean Up Days gepland met als doel de gevolgen van roken en peukenafval zichtbaar te maken. Een team van Peukenzee laat zien hoe veel inspanning het kost om het terrein elke dag peukvrij te houden en geeft tips om zwerfpeuken te voorkomen.
  3. De UB zoekt naar mogelijkheden om meer fietsenstallingsplekken te creëren op het binnenplein en zo de overlast van fietsen op straat te verminderen.
  4. De gemeente Maastricht neemt contact op met Coop en vraagt hen aanwezig te zijn bij toekomstige buurtbijeenkomsten. Graag bespreken we met hen hoe ook Coop kan bijdragen aan het opruimen van afval en peuken rondom de winkel.

*Meer informatie over Peukenzee vindt u op www.peukenzee.nl/over-ons/

Planning volgende buurtbijeenkomst

De volgende buurtbijeenkomst staat gepland op 24 april van 19.00 – 21.00 in de Grote Looiersstraat 17. Wij nodigen eenieder uit aanwezig te zijn bij de bijeenkomst.

Wilt u deze bijeenkomst graag bijwonen? Stuur een e-mail naar buurtenbieb@maastrichtuniversity.nl om u aan te melden.

De UB wilt beter bereikbaar zijn voor omwonenden. Daarom hebben we het volgende e-mailadres beschikbaar gesteld waarop u terecht kunt met vragen, tips, klachten of ideeën: buurtenbieb@maastrichtuniversity.nl